Geta Brătescu a murit. Doliu în lumea artelor

Artista Geta Brătescu a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 92 de ani.

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru din Capitală, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român - "Steaua României", oferită de preşedintele Klaus Iohannis, la începutul acestui an.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în luna septembrie 2017, decretul de decorare a artistei Georgeta Brătescu cu Ordinul Naţional "Steaua României", în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală la îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc şi universal, pentru remarcabila sa implicare în promovarea artei conceptuale româneşti, împletind cu o măiestrie profundă arta vizuală cu cea literară.

Carieră impresionantă, de peste 60 de ani

Geta Brătescu se bucura de apreciere în rândul publicului şi al specialiştilor din domeniul artelor în întreaga lume. Pavilionul României la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia, care a găzduit în 2017 proiectul "Apariţii" al artistei, a fost unul dintre cele mai admirate şi s-a bucurat de articole elogioase în mass-media internaţională.

Supranumită "Marea doamnă a artei conceptuale din România", Geta Brătescu (n. 1926) este o reprezentantă importantă a avangardei postbelice, a cărei contribuţie artistică pluridisciplinară este rezultatul studiilor în literatură şi filosofie, urmate în paralel cu cele de artă.

Scriitoare, ilustratoarea printre altele a traducerii lui "Faust" semnate de Ştefan Augustin Doinaş, director artistic al revistei "Secolul 20/Secolul 21", a fost distinsă în 2008 cu titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei contemporane româneşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel