Germania pune cruce aderării Ucrainei la NATO

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a exclus astăzi varianta ca Ucraina să intre în NATO în viitorul apropiat.

Șeful diplomației germane a vorbit la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre NATO. 

Steinmeier a declarat că o cooperare mai strânsă a NATO cu Ucraina este posibilă, dar că nu vede ca Ucraina să fie pe drumul spre aderarea la NATO.

Președintele american Barack Obama a avut același mesaj pentru fostul stat sovietic în urmă cu o săptămână. 

Într-o conferință de presă comună susținută la Bruxelles alături de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și de președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, Obama a spus că Ucraina și Georgia nu sunt pe drumul către NATO și că "nu au existat planuri pentru extinderea" Alianței.

Georgia și Ucraina sperau să obțină un Membership Action Plan (MAP) la summit-ul NATO de la București, din 2008, dar în ciuda sprijinului afișat de SUA și Canada, cele două foste republici sovietice au fost amânate, din cauza opoziției făcută de Franța și Germania.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va participa marţi, 1 aprilie 2014, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, se arată într-un comunicat al MAE.

Programul cuprinde o reuniune şi un dineu de lucru în format Aliat şi patru reuniuni cu partenerii, respectiv Comisia NATO – Ucraina (NUC) şi Comisia NATO – Georgia (NGC), precum şi reuniunile cu partenerii din Iniţiativa de Cooperare Istanbul (ICI) şi cu partenerii ISAF (Afganistan).

Agenda discuţiilor Aliate se va concentra pe situaţia din Ucraina şi implicaţiile acestei crize pentru securitatea NATO. Vor fi analizate stadiul şi perspectivele relaţiilor cu Rusia, aprofundarea cooperării cu Ucraina şi măsurile de consolidare a relaţiilor NATO cu partenerii estici, inclusiv R. Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel