Germania, deşi contributor net la bugetul UE, este un mare benefiar al politicii de coeziune

Germania, deşi este un contributor net la bugetul UE, beneficiază mult de pe urma fondurilor de coeziune alocate statelor membre mai sărace, întrucât prin ridicarea nivelului de bunăstare al acestora ele pot cumpăra mai multe produse de la vecinii lor mai bogaţi, a declarat miercuri comisarul european pentru buget, germanul Guenther Oettinger, care şi-a criticat propria ţară pentru susţinerea unei diminuări a alocărilor în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, relatează Reuters.

Comisia Europeană a propus ca acestui cadru financiar să-i fie alocat 1,1% din venitul naţional brut al statelor membre. Însă mai multe state contributoare nete, printre care şi Germania, doresc ca acest procent să nu treacă de 1%.

Calculele guvernului de la Berlin încă nu sunt realiste, a spus Oettinger în faţa presei la Bruxelles. Dacă privim economia pe ansamblu, Germania este un mare beneficiar al unei adevărate politici europene pentru investiţii, a subliniat el, făcând referire la politica de coeziune.

Negocierea bugetului UE este mereu o chestiune dificilă, ce provoacă disensiuni între statele contributoare nete şi beneficiare nete. Cele din urmă consideră că în prezent există noi priorităţi pentru viitorul cadru financiar multianual, precum migraţia, apărarea sau mediul, ceea ce ar diminua alocările pentru politicile tradiţionale, respectiv politica de coeziune şi politica agricolă comună.

Situaţia este complicată şi mai mult de retragerea Regatului Unit, un stat care a fost contributor net la bugetul comunitar.

Un alt obstacol este propunerea Comisiei Europene de a condiţiona accesarea fondurilor europene de situaţia statului de drept, propunere dezaprobată de unele ţări est-europene.

Potrivit AFP, Comisia Europeană le-a cerut miercuri statelor membre să vină cu orientări politice şi să dea un nou elan negocierilor, astfel încât până la sfârşitul anului să ajungă la un compromis asupra bugetului UE pentru perioada 2021-2027, care trebuie aprobat în unanimitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel