Germania, alegeri anticipate. Merkel, mișcare de ultimă oră

angela merkel
angela merkel

Social-democrații germani ar trebui să-și reconsidere opoziția față de participarea la 'marea coaliție' alături de conservatorii cancelarului Angela Merkel, întrucât Europa are nevoie de un guvern stabil la Berlin, a apreciat joi un colaborator apropiat al șefei executivului german, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Germania cunoaște cea mai gravă criză politică din istoria sa modernă după ce blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială) nu a reușit să obțină un acord cu Partidul Liber-Democrat (FDP) și cu Verzii privind formarea unei coaliții guvernamentale. Conservatorii și social-democrații au participat la 'marea coaliție' după alegerile din septembrie 2013, dar SPD a anunțat că trece în opoziție după rezultatele dezamăgitoare înregistrate la scrutinul parlamentar din toamna acestui an, cea mai gravă înfrângere a sa din perioada postbelică.

Totuși, liderul SPD Martin Schulz se află sub o presiune tot mai mare inclusiv din partea unora dintre colegii de partid pentru a renunța la opoziția sa față de participarea la o 'mare coaliție' alături de conservatori, idee susținută joi și de liderul grupului parlamentar al conservatorilor în Bundestag, Volker Kauder.

Europa așteaptă o Germanie capabilă de acțiune astfel încât ea să poată răspunde întrebărilor ridicate de președintele francez Emmanuel Macron. Cea mai solidă țară din Europa, din punct de vedere economic, nu se poate prezenta ca un pitic politic, a spus Kauder, cu referire la apelul șefului statului francez pentru o reformă fiscală necesară consolidării zonei euro.

Guvern minoritar, un compromis

În încercarea de a depăși actuala criză politică, președintele Frank-Walter Steinmeier, care în ultimele două zile a avut consultări cu liderii celorlalte partide germane, se va întâlni joi la ora locală 15:00 (14:00 GMT) cu Martin Schulz.

Unii membri ai conducerii SPD au sugerat chiar ca formațiunea să accepte un guvern minoritar condus de Angela Merkel, ca un compromis pentru a se pune capăt crizei politice de la Berlin. În istoria postbelică, Germania a fost condusă în trei rânduri, pentru scurte perioade, de un guvern minoritar.

În ceea ce-l privește, FDP a anunțat miercuri că nu va exclude participarea la noi consultări tripartite pentru formarea guvernului de la Berlin dacă blocul conservator și Verzii prezintă 'un pachet complet nou' de propuneri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel