George Ciamba: Preşedinţia Consiliului UE, testul de maturitate al României

George Ciamba
George Ciamba

"Prezidarea mesei Consiliului a fost testul de maturitate al României şi reconfirmarea ataşamentului faţă de proiectul european" , transmite George Ciamba.

"Ne pregătim să predăm ştafeta Preşedinţiei Consiliului UE după şase luni intense, în care interesul european a fost etalonul succesului unuia dintre cele mai importante proiecte de ţară ale României. A fost un prim mandat complex şi ambiţios, unic şi ciclic în acelaşi timp. Unicitatea primei noastre Preşedinţii este dată de caracterul ei pilot, dar şi de provocările, cel mai probabil, irepetabile după 13 sau 14 ani.

Pe 1 ianuarie 2019, am plecat la drum cu o promisiune: "România va acţiona, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, ca un veritabil mediator imparţial, pentru a genera soluţii în vederea avansării agendei europene". Astăzi, pot să vă asigur, secondat de toţi partenerii noştri de dialog din Uniunea Europeană, că ne-am păstrat cuvântul. Multe dintre rezultatele foarte bune ale Preşedinţiei noastre se datorează, în primul rând, capacităţii noastre de a ne păstra rezerva de neutralitate", transmite George Ciamba.

"Succesul Preşedinţiei române, confirmat de cifre"



"Succesul Preşedinţiei române la Consiliul UE este confirmat de cifre şi întregit de curajul revenirii la misiunea autentică a unei Preşedinţii rotative - efortul de a acţiona dincolo de interesul naţional şi de a livra rezultate în beneficiul tuturor cetăţenilor Uniunii. Preşedinţia României la Consiliul UE a fost şi despre curaj, responsabilitate şi asumare politică. Pe parcursul celor şase luni la conducerea Consiliului UE, România a contribuit în mod cert, prin acţiuni concrete, la consolidarea Uniunii Europene, un proiect care rămâne vital pentru bunăstarea şi siguranţa continentului nostru.

Aş vrea să le mulţumesc sutelor de oameni implicaţi în îndeplinirea unuia dintre cele mai ambiţioase programe asumate de o Preşedinţie în ultimii zece ani. Sunt profund recunoscător diplomaţilor Ministerului Afacerilor Externe, din Bucureşti, Bruxelles şi din capitalele lumii, experţilor care ne-au fost alături pe durata acestui proiect, tinerilor din programul de internship, precum şi tuturor partenerilor Preşedinţiei. În acelaşi timp, aş vrea să îmi exprim recunoştinţa faţă de familiile acestora şi să le mulţumesc pentru îngăduinţa arătată pe parcursul acestui maraton de şase luni", a mai declarat ministrul Ciamba.

"România şi-a întărit profilul la nivel european"



"La finalul acestui mandat, am convingerea că România şi-a întărit profilul la nivel european, devenind o voce mai puternică, credibilă, relevantă. Cred cu tărie că acest parcurs va continua şi după încheierea Preşedinţiei, pentru că avem maturitatea instituţională şi politică necesară pentru a îndeplini cu succes orice alt proiect major de ţară. 2004 - aderarea României la NATO, 2007 - aderarea României la Uniunea Europeană, 2019 - prima Preşedinţie rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Acestor repere din istoria noastră recentă li se vor adăuga, în viitor, şi altele.

Nu în ultimul rând, aş vrea să urez colegilor finlandezi care, începând de la 1 iulie 2019, ne vor lua locul la masa Consiliului, o Preşedinţie de succes, putere de negociere, rezilienţă şi creativitate, pe parcursul următoarelor şase luni. Noi, românii, vom reveni în fruntea Consiliului UE peste mai mult de un deceniu, cu speranţa de a ne depăşi performanţele primului mandat!", a mai afirmat George Ciamba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel