George Ciamba: România este prietenă a Turciei

George Ciamba
George Ciamba

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat joi, la conferinţa "Turcia şi relaţiile UE: Provocări şi perspective", organizată de Institutul European din România, că ţara noastră este prietenă şi parteneră a Turciei şi este gata să poarte un dialog cu aceasta în vederea avansării procesului de aderare. 

"România este prietenă şi parteneră a Turciei şi suntem gata să purtăm un dialog cu Turcia să vedem ce se poate face pentru a putea avansa în procesul de aderare. Cred că imaginea relaţiei dintre UE şi Turcia nu este la fel de bună ca atunci când au început negocierile, însă trebuie să recunoaştem că acum, în ultimele luni, situaţia s-a îmbunătăţit, Turcia este din nou pe agenda Comisiei şi a Uniunii Europene şi cred că au avut loc nişte progrese semnificative, pe care trebuie să le valorificăm, iar în timpul preşedinţiei noastre va trebui să luăm toate aceste lucruri pe rând, astfel încât să ajungem cât mai aproape de obiectivul final, acela de a avea Turcia partener european. Toată lumea spune că Europa este un actor global, însă nu poate fi un actor global dacă nu are şi valoarea adăugată pe care o aduce Turcia. Acesta este unul dintre factorii decisivi care ar trebui să fie relevant în discuţiile politice dintre UE şi Turcia", a precizat Ciamba. 

Osman Koray Ertas, ambasadorul Turciei la Bucureşti, şi-a exprimat convingerea că preşedinţia română a Consiliului UE va reprezenta un "reper important" pentru relaţia dintre Turcia şi Uniunea Europeană. 

"Turcia şi România sunt parteneri strategici şi în cei patru ani în care am fost ambasador al Turciei am văzut că acest parteneriat strategic a dus la rezultate concrete pentru ambele ţări, în diverse domenii, de la schimburi comerciale, la investiţii, de la securitate la multe alte domenii. Întotdeauna am fost recunoscători partenerilor noştri români şi statului român pentru sprijinul continuu în privinţa aderării Turciei. Credem că la prima preşedinţie a României la Consiliul UE vom vedea evoluţii pozitive în ceea ce priveşte relaţiile dintre Turcia şi UE. În mod clar nu suntem optimişti eterni şi există dificultăţi în privinţa relaţiilor dintre Turcia şi UE. (...) Suntem conştienţi de faptul că în diverse zone ale Uniunii Europene nu se mai doreşte neapărat această lărgire a UE, însă procesul în sine este extrem de important pentru Turcia şi UE", a precizat ambasadorul Turciei la Bucureşti. 

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Faruk Kaymakci, a subliniat că ţara sa nu doreşte o "coabitare" cu Uniunea Europeană, ci un "mariaj catolic". 

"Turcia nu vrea o coabitare. Turcia vrea căsătorie, un mariaj catolic cu UE, de aceea Turcia nu vrea să accepte ceva de genul unui parteneriat privilegiat sau o relaţie specială, pentru că noi nu credem că relaţiile speciale sunt autentice şi nu credem că reprezintă un privilegiu pentru Turcia. Turcia vrea să îndeplinească criteriile în calitate de membru şi dacă le vom îndeplini să devenim membri. Unde ne aflăm cu negocierile de aderare? (...) Am hotărât să avem negocieri cu final deschis, astfel încât orice membru să poată să blocheze aderarea, iar Turcia în final, dacă vrea, poată să hotărască să nu adere. Dar important e că avem deja o înţelegere. Această negociere a început în 2005. Opt capitole au fost blocate de către ciprioţii greci, apoi domnul Sarkozy a blocat încă cinci capitole. Apoi prietenii noştri ciprioţi greci au fost nemulţumiţi şi unilateral au mai blocat câteva capitole. Deci, din 25 de capitole, 18 sunt duse", a spus Faruk Kaymakci. 

Preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Avertizare Timpurie, Iulian Chifu, a apreciat că UE şi Turcia se află în etapa de construire a încrederii. 

"În ce priveşte criteriile politice, principiile de la Copenhaga, s-au făcut deja nişte paşi, dialogul este în continuă desfăşurare, sunt argumente de ambele părţi, toată lumea ştie ce aşteaptă cealaltă parte. Cred că suntem în etapa de construire a încrederii. Fiecare parte trebuie să pună pe masă ceva în plus şi dialogul trebuie să fie elementul cheie al relaţiei. E o problemă a înţelegerii. Pe de o parte, înţelegerea însemnătăţii profunde a valorilor şi aşteptărilor UE; înţelegerea, pe de altă parte, a îngrijorărilor profunde ale Turciei, a situaţiei din jurul Turciei, poziţia sa unică, înconjurată de graniţe cu state ne-membre UE, cu excepţia Greciei", a spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel