Genocid Rwanda. Macron înființează o comisie pentru a ancheta rolul Franței

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat vineri desemnarea unei comisii care să investigheze rolul Franţei în genocidul din Rwanda din 1994, în care peste 800.000 de oameni de etnie tutsi şi hutu moderaţi au fost ucişi în numai o sută de zile, relatează dpa.

Comisia, care va fi formată din opt istorici şi cercetători, va studia toate arhivele franceze pentru perioada 1990-1994 legate de genocid, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat.

Cercetarea, care ar trebui să fie finalizată în doi ani, urmează "să contribuie la o mai bună înţelegere şi cunoaştere a genocidului tutsi" şi va fi folosită pentru a ajuta la procesul de predare a genocidului în învăţământul din Franţa, se mai menţionează în textul citat.

De asemenea, Macron a promis resurse suplimentare pentru tribunalul francez care se ocupă de cazurile legate de genocidul rwandez.

În plus, vor fi detaşaţi să se ocupe de aceste dosare şi anchetatori suplimentari din cadrul poliţiei "pentru ca vinovaţii prezumaţi de genocid care sunt inculpaţi să fie judecaţi într-o perioadă rezonabilă", a precizat Palatul Elysee.

Naţiunea din estul Africii şi fosta colonie franceză va comemora duminică, 7 aprilie, 25 de ani de la genocidul din 1994.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel