Gazoduct România-Bulgaria-Ungaria-Austria. Încep lucrările

Lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria) vor începe la sfârşitul acestui an, iar conducta va fi funcţională în 2020, când ExxonMobil şi OMV Petrom vor începe extracţia gazelor naturale din Marea Neagră, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, la Radio România Actualităţi. 

"Conform calendarului asumat de Transgaz, lucrările vor începe în trimestrul al patrulea al acestui an şi este obligatoriu să fie gata la sfârşitul lunii decembrie 2019. Deci, în 2020, el (gazoductul - n.r.) trebuie să fie funcţional. Tot în 2020, cei de la Exxon şi Petrom termină şi ei lucrările de aducţiune a gazelor din platforma continentală a Mării Negre", a spus ministrul. 

Potrivit acestuia, gazoductul BRUA este esenţial pentru începerea extracţiei de gaze din Marea Neagră de către Exxon şi Petrom. 

"Este foarte important pentru România şi, în acelaşi timp, pentru gazele care vor fi extrase de către Exxon, împreună cu Petrom, din platforma continentală a Mării Negre şi aduse în 2020 pe ţărm. BRUA este foarte importantă pentru acest proiect, ele vor fi interconectate", a explicat Petcu. 

Totodată, ministrul a cerut Romgaz să realizeze studii de fezabilitate pentru realizarea de noi depozite de gaze în apropierea conductei, dar nu numai, pentru a stoca gaze la preţ mic pe perioada verii şi a le vinde la export iarna, când preţurile sunt mult mai mari. 

România, jucător important pe piața de gaze

"Ne dorim să devenim un pilon important. BRUA ne creează această facilitate, dar, suplimentar de BRUA, am cerut directorului Romgaz să analizeze ca prin proiectul de buget al companiei din acest an să dea posibilitatea să realizăm studiul de fezabilitate pentru a crea noi capacităţi de depozitare în zona conductei BRUA şi nu numai, astfel încât, pe perioada de vară, când preţurile gazelor sunt foarte mici, România, prin Romgaz, să acumuleze în aceste depozite gaze pe care să le vândă pe perioada de consumuri mari, în perioada de iarnă, la export şi, în acelaşi timp, să asigure şi rezerve pentru consumul intern. În acest sens se creează o foarte mare stabilitate şi România poate deveni un hub, un jucător important pe piaţa de gaze", a susţinut oficialul. 

El a amintit că în Austria există un hub de gaze, unde România îşi poate valorifica resursele la preţuri foarte bune. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel