Gaură uriașă în cel mai periculos ghețar din lume. La un pas de dezastru natural

Gaură a fost descoperită de NASA şi a ajuns la dimensiuni îngrijorătoare. 

Oamenii de ştiinţă au depistat o gaură uriaşă în gheţarul „Thwaites", din vestul Antarticii, cel mai periculos gheţar din lume. Vestea a stârnit un val de panică printre oameni, efectele încălzirii globale fiind dezastruoase. Majoritatea gheţii s-a topit în ultimii trei ani de zile.

Cel mai periculos gheţar din lume s-ar putea prăbuşi. Gaura are o înălţime de 300 de metri şi a fost descoperită în partea de jos. Fenomenul ar putea declanşa un dezastru natural. Gheţarul Thwaites este de mărimea Floridei, şi în prezent, este responsabil pentru o creştere de 4% a nivelului mărilor şi oceanelor lumii. Dacă s-ar prăbuşi, gheţarul ar putea ridica nivelul apei din oceane cu până la un metru.

Vezi și: LIGA 1 CLASAMENT. Rezultate, program etapa 22

"Aveam deja bănuieli"

"Aveam deja de o perioadă bănuieli că gheţarul Thwaites nu era strâns legat de rocă de bază, situată dedesubt. Mulţumită unei noi generaţii de sateliţi, putem vedea în sfârşit acest detaliu", a declarat Eric Rignot, co-autor al studiului desfăşurat recent de NAŞA, potrivit mirror.co.uk.

Cercetătorii au descoperit gaură imensă folosindu-se de un aparat radar performant: „Dimensiunea unei cavităţi sub un gheţar joacă un rol important în procesul de topire. Pe măsură ce ajung mai multă căldură şi apa sub gheţar, se topeşte mult mai repede", a spus savantul Pietro Milillo, cel care a condus studiul.

 Vezi și: Dieta 10X10. Slăbești 10 kilograme în 10 zile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel