Galați: Statuia lui Eminescu, păzită zi și noapte. Aproape în fiecare an, mâna muzei poetului dispare

O statuie din centrul oraşului Galați, care îl înfățișează pe poetul Mihai Eminescu alături de muza sa, este din nou în centrul atenției. Asta deoarece înainte de ceremoniile de pe 15 ianuarie, persoane necunoscute vandalizează statuia, furând mâna muzei.

Aproape în fiecare an, începând din 1998, mâna muzei dispare, iar autoritățile sunt nevoite să facă improvizații pentru că lângă statuie se desfășoară numeroase evenimente dedicate zilei poetului național. Până în prezent, mâna a dispărut de 20 de ori și tot de atâtea ori autoritățile locale au fost nevoite să repare statuia, folosind replici din ghips. Culmea, indivizii care fură mâna statuii au rămas necunoscuți deși zona este monitorizată de camere video și de patrule ale Poliției Locale.

Deoarece măsurile au fost inutile, autoritățile au decis în urmă cu doi ani ca mâna să fie montată pe statuie doar în apropierea zilei de 15 ianuarie. În restul timpului, mai multe replici sunt păstrate la loc sigur în depozitele Primăriei.

Poliţia locală şi-a intensificat patrulările

Anul acesta, mâna muzei a fost montată pe statuie, iar firma de pază din parc stă cu ochii pe monument. De asemenea, polițiștii locali și-au intensificat patrulările prin zonă.

„Secția nr. 1 Poliție Locală, zilnic, asigură zona Parcului Mihai Eminescu cu cel puțin o patrulă pedestră sau mobilă.Trebuie precizat că, polițiștii locali din cadrul Secției nr.1 acordă o atenție deosebită zonelor reabilitate de Primăria Municipiului Galați, pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică precum și prevenirea sustragerii sau distrugerii mobilierului urban amplasat în aceste zone. În perioada 2019 – 2020, pentru neregulile depistate în zona Parcului Mihai Eminescu, polițiștii locali din cadrul Secției nr. 1 au aplicat un număr de 149 de sancțiuni contravenționale în valoare de 41 645 lei. Cele mai multe amenzi au fost date pentru consum de băuturi alcoolice, tulburarea ordinii şi liniştii publice, curăţenia localităţii, dar și oprirea interzisă”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Galați, Aurelia Bogatu Matei.

Monumentul a fost reparat de fiecare dată

Artistul plastic Gheorghe Andreescu a refăcut monumentul de fiecare dată și anul trecut a propus ca statuia să fie luată din parc. „Centrele turistice ale lumii au sculpturi în copii, cele în aer liber, la Roma şi la Florenţa. Noi am putea face o copie a acestei statui şi originalul să-l punem într-un spaţiu interior pentru a fi protejată”, a explicat Gheorghe Andreescu.

Statuia lui Mihai Eminescu de la Galaţi a fost prima din provincie care îl înfăţişează pe marele poet. Monumentul a fost realizat în 1911 de Frederic Storck cu banii obținuți dintr-o colectă publică. Statuia este copia unei creații din parcul bucureștean Cișmigiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel