Gabriela Zoană (PSD), veste bună de la Comisia europeană

Gabriela Zoană
Gabriela Zoană

Europarlamentarul PSD, Gabriela Zoană, a declarat că atras de aproape două săptămâni atenția autorităților austriece, în plenul Parlamentului European, că încalcă, prin decizia de a indexa nivelul alocațiilor pentru copiii imigranților care lucrează în Austria, principii fundamentale ale Uniunii Europene.  

Am solicitat imperativ cu acel prilej Comisiei Europene să ia măsurile care se impun. Astăzi Austria a fost pusă în întârziere în ceea ce privește decizia de indexare a alocațiilor, urmând să remedieze situația în termen de două luni. Dacă nu face asta, urmează declanșarea propriu-zisă a procedurii de infringement. Constat cu satisfacție că vocile europarlamentarilor sunt auzite de comisarii europeni și de Comisia Europeană. Este și normal să fie așa, într-o Uniune Europeană pe care toți ne-o dorim egală, echitabilă cu toți cetățenii și prosperă. Am luat act cu îngrijorare de intrarea în vigoare a deciziei Parlamentului Austriei în legătură cu așa numita ”indexare” a alocațiilor plătite de statul austriac către cetățenii Uniunii Europene care lucrează în Austria, dar ai căror copii locuiesc în alte state. Această ”indexare” reprezintă, așa cum bine știți, o diminuare a nivelului acestor alocații pentru peste 130 de copii ai cetățenilor Uniunii Europene, cetățeni care lucrează în Austria și care, prin munca lor, aduc un plus economiei statului austriac.

Motivele pentru care Austria încalcă normele europene

Două motive pentru care decizia pe care statul austriac a luat-o încalcă atât normele europene în vigoare, cât și principiile egalității și nediscriminării în interiorul Uniunii Europene:

1) Articolul 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene care stipulează faptul că se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe orice fel de motive.

În acest context, Parlamentul Austriei a încălcat, cu bună știință, prevederile acestui articol, transformând copiii cetățenilor Uniunii Europene în copii de ranguri diferite. Este inacceptabil într-o Uniune Europeană așa cum cu toții ne-o dorim.

2) Cetățenii din alte țări europene care lucrează pe teritoriul Austriei plătesc aceleași taxe ca și muncitorii austrieci. În aceste condiții, de ce ar primi din partea statului austriac, în total, pentru alocațiile copiilor, cu circa 100 milioane Euro mai puțin decât cei austrieci?

Interpelarea Comisiei Europene

Nu este aceasta o încălcare a principiilor dreptului muncii? Nu este aceasta o încălcare a drepturilor cetățenilor europeni? Ce are în vedere Comisia pentru ca Austria să respecte libertățile fundamentale de liberă circulație în cadrul Uniunii Europene și accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate, dar și asigurarea unui tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni care lucrează în această țară? Ca să mă asigur că drepturile copiilor români ai căror părinți lucrează și plătesc taxe în Austria sunt respectate, după declarația politică susținută în plenară, am interpelat Comisia Europeană cerându-i sancțiuni pentru legea austriacă care încalcă normele europene. Redau conținutul interpelării Comisiei: În Austria a intrat în vigoare, la 1 ianuarie 2019, legea privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai cetățenilor europeni care lucrează în Austria în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului.

Întrebări fără răspuns

O asemenea decizie contravine principiilor pe care se bazează Uniunea Europeană și crează o discriminare clară în ceea ce privește cetățenii altor state membre, inclusiv români, care plătesc aceleași taxe în Austria ca și cetățenii acestui stat și, ca atare, trebuie să se bucure de un tratament egal cu aceștia din perspectiva drepturilor corelative. Va aplica Comisia Europeană sancțiuni împotriva Austriei, a luat act Comisia de caracterul neechitabil și contrar valorilor UE al acestei legi austriece?Ce are în vedere Comisia pentru ca Austria să respecte libertățile fundamentale de liberă circulație în cadrul Uniunii Europene și accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate, dar și asigurarea unui tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni care lucrează în această țară? Sper că Austria va reveni asupra legislației ce se află în contradicție cu normele europene. Mâine voi lansa o scrisoare deschisă către cancelarul austriac Sebastian Kurz.

VEZI ȘI:

Ministrul Muncii, după decizia privind Austria: Nu trebuie să existe cetăţeni de mâna a doua

CE, decizie alocații copii români Austria. Olguța Vasilescu: PREMIERĂ! România câștigă în fața unui stat puternic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel