Gabriela Zoană: ”Îmi doresc o Românie mai unită, mai puternică, mai respectată de către partenerii noștri europeni”

Zoană
Zoană

Eurodeputatul Gabriela Zoană, a transmis un mesaj de Centenar: "Îmi doresc o Românie mai unită, mai puternică, mai respectată de către partenerii noștri europeni".

Iată mesajul integral:

”Suntem în ceas aniversar, în An aniversar, la 100 de ani de la Marea Unire pe care, cu eforturi, înaintașii noștri au înfăptuit-o pe 1 Decembrie 1918.

Suntem la exact 100 de ani de la momentul în care cele trei provincii istorice s-au unit într-o singură țară, consfințind pentru totdeauna și spunând tuturor țărilor lumii că românii sunt un singur neam și că ocupă un teritoriu unitar în care conviețuiau de veacuri, fără întrerupere.

Jertfa înaintașilor noștri, eforturile diplomatice, sacrificiile depuse, toate au dus la momentul 1 Decembrie 1918. Astăzi, 100 de ani mai târziu, realizăm, privind înapoi în istorie, că Unirea nu este un act, ci este o stare a unei națiuni, iar această stare nu se păstrează de la sine, ci se clădește.

În cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire, România a fost implicată în conflicte armate, a trecut printr-un regim de tristă amintire, a cunoscut mărirea și decăderea sau i-au fost smulse bucăți de teritoriu, unele niciodată recuperate. În tot acest timp însă, românii au rămas uniți, într-o singură națiune.

Marea Unire, de fapt, a reprezentat unirea românilor de o parte și de cealaltă a lanțului Carpați. Așa cum înaintașii noștri au făcut-o în 1918, îmi doresc să o facem și noi în 2018.

Vă îndemn să lăsăm deoparte orgolii sau nemulțumiri mărunte; vă îndemn să nu ne mai lăsăm învrăjbiți de jocuri politice care se poartă acasă sau în plan internațional; îmi doresc o Românie mai unită, mai puternică, mai respectată de către partenerii noștri.

Dacă 1 Decembrie 1918 reprezintă un moment important a istoriei noastre, 1 Decembrie 2018 poate reprezenta un moment de început pentru o Românie mai unită.

Marea Unire pe care vă îndemn să o facem astăzi poate fi piatra de temelie a unei Românii așa cum ne-o dorim de fapt cu toții: o Românie importantă pe plan internațional, o Românie dezvoltată economic și având o societate civilizată.

La mulți ani, România! La mulți ani, români, oriunde ați fi!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel