Gabriela Firea, anunţ important la 42 de ani de la cutremurul din 1977. Ce se întâmplă cu clădirile cu risc seismic

Gabriela Firea, Primarul Capitalei
Gabriela Firea, Primarul Capitalei

Primarul General, Gabriela Firea, a susţinut luni, o conferinţă de presă care a avut ca temă evoluţia programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic din Capitală.

"La 42 de ani de la cutremurul devastator din 1977, consolidarea cladirilor cu risc seismic este, inca, o problema cu care ne confruntam. Faptul ca ani de zile, printr-o legislatie precara, un singur proprietar dintr-un imobil, care nu-si dadea acordul, putea bloca intreaga consolidare a unei cladiri cu multe etaje, a fost cel mai grav lucru. In tarile europene care au consolidat masiv, expertiza risc seismic 1 – pericol public – tine loc de ordin de evacuare. Pentru ca reprezinta un risc pentru siguranta cetatenilor.

În acest moment, în București există 349 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, 361 de imobile încadrate în clasa II de risc seismic si 111 clădiri în clasa III de risc seismic. Până în 2020 se va interveni la toate cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic! Am realizat pentru prima dată recensământul persoanelor care locuiesc în imobilele încadrate RS I. În total, sunt 8.993 de persoane", a spus Gabriela Firea. 

S-a finalizat deja consolidarea a doua cladiri din centrul orasului

De asemenea, Primarul General a mai explicat ca "in ultimii 27 de ani, în București au fost consolidate doar 20 de imobile! Nici măcar unul pe an! Cand am ajuns Primar General, de Consolidari se ocupau 6 persoane – angajati ai Primariei Capitalei. Total insuficient si explica slabele rezultate in acest domeniu. Am infiintat Administratia si Compania pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic – care au acum 700 de angajati, toti fiind implicati efectiv in procesul rapid de consolidare.

Avem, deja, 2 cladiri la care s-a finalizat consolidarea: str. Blanari nr 10, Str. Spatarului nr 36. Urmeaza realizarea finisajelor. In vara, locatarii se pot muta in imobilele consolidate. Lucrarea trebuia finalizata in 2 ani (termen de executie). S-a reusit intr-un an si jumatate!"

Facilitati pentru cei care doresc sa isi consolideze imobilele

Totodata, Primaria Capitalei ofera o serie de facilitati celor care doresc sa isi consolideze locuintele, astfel incat acest proces sa se poata desfasura in ritm accelerat.

"Familiile în care venitul net pe membru de familie este mai mic decât 3.000 lei - salariul mediu net pe economie – nu plătesc nimic pentru consolidarea locuinței. Suma este suportată în totalitate de la bugetul local, iar in cazul familiilor în care venitul net pe membru de familie este mai mic decât 900 lei - 3x salariul mediu net pe economie – plătesc doar 50% din valoarea lucrărilor de consolidare, timp de 25 de ani, în rate egale, fără dobândă.

In cazul firmelor, am introdus posibilitatea de a achita valoarea lucrărilor de consolidare în rate egale, fără dobândă, pe o perioadă maximă de 25 de ani", a declarat Primarul General.

La 100 de imobile au fost executate lucrari de punere in siguranta

Din iulie 2017 și până în prezent au fost întreprinse acțiuni în ceea ce privește peste jumătate dintre imobilele aflate în acest moment pe lista clădirilor cu risc seismic, la categoria RS I, dupa cum urmeaza:

• In 100 de imobile - au fost executate lucrările de punere în siguranță, iar o parte dintre imobile au intrat deja în procesul de consolidare și restaurare (10 clădiri + alte 4 urmează să intre în lucru). Toate sunt în zone protejate, iar majoritatea sunt monumente istorice.

• 46 de imobile (100.000 de metri pătrați) – sunt în acest moment în stadiul de revizuire a proiectelor tehnice, reproiectare, realizarea expertizelor tehnice sau ale DALI. (Contractele au fost atribuite către Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București și Trustul de Clădiri Metropolitane București).

• Alte 11 imobile – au trecut de la Direcția Generala de Investiții la Administratia Cladirilor cu Risc Seismic. (Contractele au fost obținute de societăți private, însă lucrările au fost blocate ani la rând de revendicări financiare și de amânări. În acest moment contractele au fost reziliate, iar lucrările vor fi predate către Compania Municipală Consolidări București).

• 38 de imobile – proprietarii persoane fizice au fost autorizați de către PMB pentru a realiza lucrările de consolidare cu forțe proprii

In total, 195 de clădiri încadrate în categoria RS I sunt în proces de consolidare. Peste jumătate dintre cele 349 de clădiri încadrate la RS1.

Exproprierea monumentelor istorice

Primarul General, Gabriela Firea: "Sunt în elaborare documentațiile pentru exproprierea a 21 de imobile monument istoric! Potrivit legii 422/2001, Municipalitatea are obligația să exproprieze proprietarii monumentelor istorice care nu au început demersurile pentru consolidare. Prima expropriere a fost deja aprobată în ședința CGMB din 26 februarie. Este vorba de două apartamente dintr-un imobil situat în Centrul Vechi, strada Franceză nr. 9. În acest caz, lucrările de consolidare nu puteau începe pentru că proprietarii nu au putut fi identificați. În următoarea ședință de consiliu, se va propune exproprierea în aceleași condiții pentru alte 4 imobile".

Reabilitarea fatadelor

Primăria Capitalei, prin AMCCRS, pune în aplicare Legea 153/2011, dar și Regulamentul de la nivelul Capitalei aprobat prin HCMB 384/2018, cu privire la reabilitarea fațadelor clădirilor din București.

Până acum, au fost identificate și inventariate toate imobilele cu probleme la fațade, situate în zonele stabilite prin regulament că sunt prioritare. Au fost identificate 430 de clădiri, încadrate în clasa RS II și RS III de risc seismic.

Au fost notificați toți proprietarii, iar notificările au fost trimise către știință și Inspectoratului de Stat în Construcții, Poliția Locală a Municipiului București – Direcția de Disciplină în Construcții și Ministerului Culturii.

În ședința CGMB din 26 februarie au fost aprobate fondurile necesare în anul 2019pentru derularea programului de reabilitare a fațadelor.

De asemenea, au fost alocate fondurile necesare pentru primele 7 clădiri, printre care și Blocul Rosenthal de pe Calea Victoriei. Pentru 6 dintre imobile s-au transmis notificări conform prevederilor legale însă proprietarii nu și-au respectat obligațiile legale ce le revin, iar una dintre clădiri se află în administrarea Municipalității.

Potrivit legii, proprietarii au obligația ca în termen de 60 de zile de la primirea notificării să înceapă demersurile pentru reparații. In caz contrar, Primaria Capitalei poate face reparațiile și se poate îndrepta în instanță pentru recuperarea costurilor.

Locuinte de necesitate pentru relocarea persoanelor din imobilele cu risc seismic

In ceea ce priveste locuințele de necesitate situate în blocurile gemene din Piața Națiunilor Unite, acestea au fost predate de Administrația Fondului Imobiliar către AMCCRS. Au fost igienizate și amenajate, iar în acest moment sunt ocupate în totalitate - un numar de 128 apartamente.

De asemenea, au fost achiziționate alte 19 apartamente care sunt în curs de ocupare.

Primarul General, Gabriela Firea: "De la demararea programului de consolidare, actuala administrație a relocat 1.500 de persoane din imobile cu risc seismic. Costul relocării proprietarilor și chiria pentru apartamentele de necesitate sunt suportate în integralitate de PMB.

Având în vedere faptul că numărul locuințelor de necesitate a ajuns insuficient, anul acesta AMCCRS va continua achiziția/închirierea de pe piața liberă a cel puțin 100 de apartamente".

Măsuri de informare/notificare

1. AMCCRS, prin Compania Municipală Publicitate și Afișaj, a realizat campania de informare BUCUREȘTI TRAINIC, cu privire la avantajele consolidării, obligațiile legale pe care le au proprietarii, dar și cu privire la facilitățile oferite de PMB. (radio, tv, online, mesh-uri pe clădirile în consolidare, flyere la asociațiile de proprietari, broșuri din ușă-n ușă).

2. Anual, în baza OUG 20/1994, au fost trimise notificări tuturor persoanelor care locuiesc sau dețin proprietăți în imobile încadrate în RS I, cu privire la obligațiile pe care le au. Au fost trimise notificări și în cazul imobilor încadrate în categoria URGENȚĂ I și URGENȚĂ 2.

În total, au fost trimise 3.772 de notificări!

Mai mult decat atat, Primaria Capitalei și AMCCRS au decis ca în cazul persoanelor care au refuzat să primească notificările, să se consemneze sarcină în partea III din Cartea funciară. Astfel, proprietățile nu mai pot fi înstrăinate fără realizarea lucrărilor prevăzute de lege.

În premieră, instanța de judecată a decis evacuarea unui proprietar, din locuința acestuia, pentru că a refuzat consolidarea, în condițiile în care toți ceilalți proprietari acceptaseră.

Proiecte de investiții

- În prezent, se lucrează la sediul Primăriei Sectorului 5 din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 29 – 31. Contractul presupune consolidarea, reabilitarea, extinderea şi restaurarea faţadei imobilului.

- Palatul Voievodal Curtea Veche din Str. Franceză, monument istoric de importanță majoră, se află într-un proces de restaurare și punere în valoare încă din luna aprilie 2018. În prezent se realizează lucrări de sprijiniri de maximă urgență și puneri în siguranta. De asemenea, se refac acoperișurile de protecție, în paralel cu cercetările arheologice.

Reabilitarea podurilor si pasajelor

De asemenea, Primarul General a mai explicat ca, in paralel, Primăria Capitalei lucrează și pe partea de infrastructură:

- au fost actualizate expertizele pentru 22 dintre cele 24 de poduri și pentru 7 dintre cele 13 pasaje pe care le administrează Primăria Capitalei, prin Administrația Străzilor.

- 6 poduri (Străulești, Operă, Timpuri Noi, Eroilor, Ciurel, Insulă) și 3 pasaje (Grant, Unirii, Fundeni) au o stare tehnică nesatisfăcătoare. Pentru acestea s-au realizat documentațiile pentru lucrările de intervenție, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, iar pentru Pod Străulești și Pod Grant s-au obținut și autorizațiile de construire.

- Lucrările la Pod Străulești sunt în curs și urmează să fie finalizate în acest an.

- Lucrările la Pod Grant sunt mai complexe și vor fi gata în anul 2021.

- Până la sfârșitul lunii martie 2019, va fi gata consolidarea și modernizarea Podului Mihai Bravu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel