Gabriela Firea, solicitare către Guvern: Cred că a sosit vremea

Gabriela Firea
Gabriela Firea

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, solicită Guvernului predarea administrării lacurilor din Bucureşti şi a cursului intravilan al râului Dâmboviţa. 

Primarul General Gabriela Firea: "Ca să putem interveni pentru oprirea degradării accentuate a unora dintre lacurile bucureştene, avem nevoie ca Guvernul să fie de acord cu transferul lor către Primăria Capitalei". Primăria Capitalei reiterează solicitarea adresată Guvernului României în urmă cu aproape doi ani de transmitere cu titlu gratuit din domeniul public al statului în cel al Municipiului Bucureşti a unor bunuri aflate în administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, aflate în componenţa sau proximitatea salbei de lacuri formată de râul Colentina sau a cursului intravilan al râului Dâmboviţa.

În luna martie 2017, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat o hotărâre, completată ulterior printr-o altă hotărâre adoptată în luna iunie a aceluiaşi an, prin care se solicită Guvernului emiterea unui act normativ în acest sens, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent.

Sunt parte integrantă a patrimoniului istoric



Primarul General Gabriela Firea: "Salba de lacuri sau râul Dâmboviţa sunt parte integrantă a patrimoniului istoric, cultural şi peisagistic al Capitalei, constituind veritabile puncte de atracţie atât pentru locuitorii oraşului cât şi pentru turişti. În prezent însă, aceste obiective au devenit, pe alocuri, adevărate depozite de gunoaie, par a fi abandonate, iar malurile lacurilor sunt părăginite sau surpate, ceea ce poate reprezenta un adevărat pericol pentru trecători. Ne dorim ca în Bucureşti să nu mai existe astfel de zone, aşa încât suntem determinaţi să realizăm modernizarea salbei de lacuri, însă, nefiind în administrarea noastră, nu avem cadrul legal pentru a interveni.

De aceea, pentru a putea demara un proiect amplu de punere în valoare a acestora, avem nevoie ca toate aceste obiective să se afle integral în patrimoniul Municipalităţii pentru a putea să facem investiţiile necesare. Cred că a sosit vremea ca Guvernul să se aplece şi asupra acestei solicitări şi am convingerea că dna Prim-Ministru Viorica Dăncilă, care probabil nu a avut cunoştinţă până acum de această solicitare a noastră, ne va acorda întregul suport necesar".


Lista bunurilor solicitate de Primăria Capitalei cuprinde:



1. Pasarela pietonală amenajată peste cuva de apă curată a râului Dâmboviţa din zona Glina (zona Protan) - Ilfov, Popeşti Leordeni;

2. Amenajări Acumulare Tei - extindere apărare mal lac, cu lungimea de 950 m şi amenajare pereu lac cu lungimea de 320 m - Bucureşti;

3. Amenajări Acumulare Floreasca - amenajare a unui pereu cu dale în lungime de 1740 m, pereu beton debarcader în lungime de 810 m - Bucureşti;

4. Debuşare Canal Chitila Dragomireşti - un tronson cu lungimea de 50 m din canalul Dragomireşti - Chitila - Ilfov, Chitila;

5. Staţiile de pompare fântâni amonte şi aval Planşeu Piaţa Unirii - infrastructura - Bucureşti;

6. 22 descărcători pluviali care fac parte din sistemul orăşenesc de colectare a apelor pluviale - Bucureşti;

7. Amenajări Acumulare Cernica - integral - apărare mal Cernica, cu o lungime de 740 m - Ilfov, Cernica;

8. Amenajări Acumulare Mogoşoaia + descărcător suplimentar - lucrare realizată prin dragaje - Ilfov, Mogoşoaia;

9. Amenajări Acumulare Pantelimon 2 - apărare mal Pantelimon 2, cu o lungime de 103 m - Bucureşti;

10. Amenajări Acumulare Pantelimon 2 - Morarilor - cu o lungime de 660 m - Bucureşti;

11. Iazuri decantare nămol, staţie tratare Roşu - cu o suprafaţă totală de 12,15 ha - Ilfov, Chiajna;

12. Acumulare Plumbuita, suprafaţa totală 55 ha - Bucureşti, sector 2, str. Petricani;

13. Insula Plumbuita - suprafaţa totală 1,94 ha, Bucureşti;

14. Acumulare Fundeni - suprafaţa totală 88 ha, Bucureşti, sector 2;

15. Insula lac Fundeni - suprafaţa totală 3,16 ha, Bucureşti, sector 2;

16. Acumulare Pantelimon I - suprafaţa totală 93 ha, Bucureşti, sector 2, sos. Dobroeşti;

17. Insula Lacul Morii - suprafaţa teren 32.723 mp, inclusiv construcţiile (5 anexe) - Bucureşti sector 6;

18. Pasarele pietonale amenajate peste cuva de apă curată a Râului Dâmboviţa, din zonele Semănătoarea, Politehnica, Ştefan Furtuna (Cotroceni - Spitalul de Copii), Operetă (Calea Victoriei - Piaţa Naţiunilor Unite), Mărăşeşti (amonte pasaj rutier), Timpuri Noi (amonte pod Timpuri Noi, zona Fabrica de Încălţăminte), Mihai Bravu (zona cartier Abator), Popeşti (zona Complex Rezidenţial Confort City).

Vezi şi: TIR răsturnat pe DN1. Trafic îngreunat

Carduri pensionari, problemă. Bucureştean: Ce se poate întâmpla

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel