Fuziune RADET-ELCEN. Toma Petcu, precizări

 Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat vineri că ministerul şi-ar fi dorit să transfere cu titlu gratuit pachetul de acţiuni al Societăţii Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) către Municipiul Bucureşti, dar că acest lucru nu a fost posibil din punct de vedere legal. 

"Iniţial, noi ne-am dorit chiar darea în administrare a acţiunilor pentru gestionare direct la PMB. Pe lege, nu a fost posibil acest lucru: transferul cu titlu gratuit, cunoaşteţi şi dvs, datorită unei decizii a CCR, nu mai este posibil, şi atunci singura posibilitate pe care ne-a indicat-o atât Ministerul de Justiţie, cât şi Ministerul de Finanţe este aceea de vânzare a acţiunilor la valoarea nominală. Poate că mulţi dintre dvs cunoaşteţi bine activele care există la ora actuală în portofoliul ELCEN. Vă asigur că nu doar acoperă suma care rezultă în urma unui anumit calcul legat de valoarea nominală a unei acţiuni şi numărul de acţiuni, dar în acelaşi timp, ideea în sine de producere a energiei termice pentru Bucureşti este foarte importantă", a spus Toma Petcu. 

El a apreciat că în cazul în care nu va fi realizat transferul de acţiuni, ar putea fi ultimul an în care energia termică este furnizată populaţiei bucureştene în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile. 

RADET și ELCEN în insolvență

Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET, a reamintit că RADET şi ELCEN se află în procedură de insolvenţă, în cazul ambelor existând un plan de reorganizare care prevede fuziunea dintre cele două societăţi, entitatea absorbantă fiind RADET. 

"Ceea ce se propune azi e o soluţie pe care o consider cât se poate de eficientă atât din punct de vedere economic, cât şi juridic, pentru că practic facilitează această fuziune, despre care se vorbeşte de mai mult de zece ani în spaţiul public. (...) Din punct de vedere financiar se vede o datorie pe care o are RADET către ELCEN de 3,7 miliarde lei. Ea este înscrisă pe tabelul creanţelor în momentul de faţă, chiar dacă e contestată. Din această sumă, numai 250 de milioane de lei reprezintă datoria efectivă pe care o are RADET la Elcen, restul este constituit din penalităţi", a explicat el, conform Agerpres.

[citeste si]
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel