Fraudă informatică. Români condamnaţi la închisoare în SUA

 

Trei români - Teodor Laurenţiu Costea, Robert Codruţ Dumitrescu şi Cosmin Draghici - au fost condamnaţi la închisoare în Statele Unite pentru acuzaţii de conspiraţie de fraudă informatică, fraudă informatică şi furt de identitate în formă agravată.

Schema lor de acţiune provenea din România şi a presupus intrarea ilegală pe servere de computere din Statele Unite. Aceştia au trimis, de asemenea, mesaje de phishing către mii de victime şi apoi le-au furat numerele de securitate socială şi informaţii referitoare la conturile bancare, conform unui comunicat postat pe site-ul Departamentului american al Justiţiei la 23 iulie.

Acţiunile infracţionale ale celor trei s-au derulat aproximativ în perioada octombrie 2011 - februarie 2014 şi au vizat locuitori ai statului american Georgia dar şi din alte locuri din Statele Unite. Ei au compromis serverele unor computere şi au instalat un software de răspuns vocal interactiv care a iniţiat mii de apeluri telefonice către victime, determinându-le să divulge informaţii de identificare personală, numere de conturi şi coduri PIN, precum şi numere de asigurare socială. Când o victimă primea un apel, ea era întâmpinată de un mesaj înregistrat pretinzând în mod fals că este o instituţie bancară. Softul de răspuns vocal interactiv determina victima să dezvăluie informaţiile personale.

Cum procedau românii cu informațiile furate

Informaţiile personale furate au fost stocate pe serverele compromise şi au fost accesate de Dumitrescu şi Costea, care apoi au vândut sau au folosit informaţia obţinută în mod fraudulos cu ajutorul lui Draghici.

În momentul arestării lor în România, Dumitrescu deţinea 3.278 de numere de conturi financiare, Costea deţinea 36.050 de numere de conturi, iar Draghici avea 3.465 numere de conturi - toate obţinute în mod fraudulos prin acest sistem. Numai pe baza acestor numere, suma fraudată a depăşit 21 milioane de dolari.

Cazul a fost anchetat de Biroul Federal de Investigaţii. Costea, Dumitrescu şi Draghici au fost extrădaţi din România în Atlanta în 2018 pentru a răspunde acestor acuzaţii.

Cei trei şi-au recunoscut vinovăţia la începutul acestui an şi au fost condamnaţi

Robert Codruţ Dumitrescu, de 41 de ani, din Ploieşti, a fost condamnat la şapte ani şi trei luni de închisoare, urmaţi de trei ani de eliberare supravegheată. Teodor Laurenţiu Costea, de 43 de ani, din Ploieşti, a fost condamnat la 11 iunie 2019 la opt ani şi două luni de închisoare, urmaţi de trei ani de eliberare supravegheată. Cosmin Draghici, de 30 de ani, de asemenea, din Ploieşti, a fost condamnat la 12 iunie 2019 la patru ani şi trei luni de închisoare urmaţi de trei ani de eliberare supravegheată.

"Aceşti trei infractori au simţit că sunt în siguranţă în România, ascunzându-se în spatele calculatoarelor lor. Sperăm că sentinţele lor trimit un mesaj oricui crede că poate profita de cetăţenii noştri fără a fi pedepsit, a declarat Chris Hacker, agent al FBI Atlanta, capitala statului Georgia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel