Franţa: Doi poliţişti vor fi judecaţi pentru presupuse violenţe în cursul manifestaţiilor "vestelor galbene" la Paris

Doi poliţişti francezi vor fi judecaţi pentru presupuse violenţe în cursul manifestaţiilor "vestelor galbene", a anunţat joi procurorul Parisului, Remi Heitz, transmite AFP, scrie Agerpres.

Cazurile celor doi poliţişti care vor fi judecaţi de tribunalul corecţional - tribunalul de primă instanţă pentru cazuri penale - se referă la fapte petrecute în cursul manifestaţiilor de l mai a.c., care au fost marcate de numeroase violenţe şi abuzuri.

Unul dintre cei doi este acuzat că a lovit un participant la protest, scena fiind filmată şi difuzată pe reţelele sociale. Celălalt este acuzat că a aruncat cu o piatră în manifestanţi, scena fiind de asemenea filmată şi difuzată pe internet. Amândoi poliţiştii urmează să răspundă pentru "violenţe exercitate în mod voluntar de o persoană înzestrată cu autoritate publică".

Pentru fapte similare, un tată de familie de 34 de ani care manifesta în cadrul mişcării "vestelor galbene" a fost condamnat la opt luni de închisoare cu executare, în ianuarie a.c., la Strasbourg, după ce a aruncat cu o piatră asupra forţelor de ordine, fără a provoca rănirea cuiva, aminteşte AFP.

Procurorul Heitz a precizat joi că în total un număr de 212 anchete au fost încredinţate de parchetul din Paris Inspectoratului general al poliţiei naţionale, sau "poliţia poliţiilor", 146 dintre acestea fiind finalizate de anchetatori.

Remi Heitz a mai menţionat că 18 proceduri implicând poliţişti au fost încredinţate judecătorilor de instrucţie, însărcinaţi cu anchetarea celor mai grave cazuri, iar alte 54 au fost clasate, în special din lipsă de probe, în timp ce 72 de dosare sunt încă în curs de analiză.

"Vestele galbene" au denunţat numeroase abuzuri ale poliţiştilor în timpul manifestaţiilor începute în noiembrie anul trecut, proteste al căror "bilanţ" oficial anunţat la jumătatea lunii mai a.c. a fost de 2448 de răniţi în rândul manifestanţilor şi 1797 în rândul forţelor de ordine.

O numărătoare realizată de jurnalistul independent David Dufresne a indicat pe de altă parte că 24 de persoane au rămas fără un ochi în contextul violenţelor care au însoţit manifestaţiile, dintre acestea cinci pierzându-şi o mână, una un testicul şi o alta simţul mirosului, scrie France Presse.

În total, în toată Franţa au fost lansate circa 330 de anchete judiciare pentru violenţe din partea poliţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel