Frans Timmermans, vizită România. Chirieac, despre momentul schimbării: Nu a fost acesta mesajul

Roxana Neagu / 01 Martie 2018 / 17:56

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre vizita prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, în România. 

"Ceva s-a întâmplat, există un declic" a fost prima reacție a lui Bogdan Chirieac. 

Analistul politic a adăugat: "În momentul în care ministrul Justiției a susținut conferința de presă vizând revocarea procurorului-șef DNA, mă așteptam la luări de poziție, la sprijin oficial, iată că, la mai bine de o săptămână, nu există nicio reacție. Noi suntem obișnuiți ca ambasada, în principal cea a SUA, să aibă un punct de vedere imediat. N-a existat nici din partea Germaniei, nici a Marii Britanii. Probabil că muntele de dovezi prezentat în media, în ultimele luni, culminând cu stenogramele de la Ploiești au fost o acumulare și au pus pe gânduri mai multă lume. Lupta împotriva corupției este absolut necesară, doamna Kovesi este un brand extraordinar în Europa de Est, dar această luptă trebuie dusă cu mijloace legale, este esențial acest lucru. Se pare că de mult prea multe ori s-au depășit limitele".  

Schimbarea lui Timmermans

"Frans Timmermans refuza, din sursele pe care le mai avem, orice dialog vizavi de schimbarea legilor justiției din România, vizavi de situația din România, de lupta anticorupție. El era așteptat ca un arhanghel cu un paloș uriaș care trebuie să taie capetele tuturor liderilor politici de la București. Nu a fost acesta mesajul." a continuat Bogdan Chirieac. 

Frans Timmermans, reacție neașteptată

Analistul politic a concluzionat: "Pe scurt și pe înțeles, MCV este o invenție a UE, nu americană, din acest moment, SUA vor fi implicate în special în dezvoltarea relațiilor economice între cele două state, urmând ca chestiunile privind justiția să fie lăsate în seama UE. Iară ne-am încurcat și de asta spun, pentru prima dată cred că asistăm la un punct de inflexiune. Dl Frans Timmermans care trebuia să iasă cu dl Tăriceanu și cu dl Dragnea în fața Palatului Parlamentului și să-i arunce în zăpadă, credeau unii, am înțeles că a dat și termen: MCV-ul până-n 2019. Cred că va continua lupta împotriva corupției foarte bine, dar cu respectarea drepturilor omului și prin pedepsirea abuzurilor. De la Portocala mică s-a răsturnat carul statului paralel, este tulburător". 

[citeste si]