Franța, manifest fără precedent. 150 de personalități au semnat

Franța se confruntă acum cu o situație deosebită. Un manifest al persoanlităților ar putea duce la discuții aprinse și chiar conflicte.

Circa 150 de personalităţi, intelectuali şi artişti din Franţa au lansat miercuri un 'manifest pentru primirea migranţilor', refuzând orice concesie faţă de ideile extremei-drepte, în momentul în care Europa este divizată cu privire la problema găzduirii migranţilor, relatează AFP.

'Timpul ţapilor ispăşitori revine', deplânge textul lansat de mass-media Regards, Politis şi Mediapart a doua zi după o nouă dispută europeană cu privire la găsirea unui port pentru debarcarea a 58 de migranţi de pe nava umanitară Aquarius. Nava va acosta în cele din urmă în Malta înainte ca migranţii să fie împărţiţi între patru ţări europene.

Vom sfârşi făcând ce este mai rău

Textul, semnat între alţii de scriitorii Annie Ernaux şi Patrick Chamoiseau, comedianţii Yassine Belattar şi Guillaume Meurice, actriţele Romane Bohringer şi Josiane Balasko, activistul Cedric Herrou, economistul Thomas Piketty, a strâns peste 3.000 de semnături online pe site-ul change.org.

'Este o iluzie să credem că vom putea opri şi întrerupe fluxurile migratorii. Dorind să facem asta, vom sfârşi făcând ce este mai rău', au avertizat semnatarii, lansând o pledoarie pentru libertatea de circulaţie.

Nicio concesie în fața ideilor celor din extrema dreaptă

'În deceniile următoare, migraţia se va extinde, voluntar sau constrâns', iar 'refugiaţii împinşi de războaie şi dezastrele climatice vor fi mai numeroşi', se arată în text, care se întreabă: 'Ce vom face? Vom continua să închidem graniţele şi să îi lăsăm pe cei mai săraci să îi primească pe cei foarte săraci? Este nedrept din punct de vedere moral şi stupid din punct de vedere raţional'.

Semnatarii afirmă totodată că 'nu trebuie să facem nicio concesie în faţa ideilor pe care extrema dreaptă le-a impus, la care dreapta a aderat prea des şi care chiar încearcă să atragă o parte a stângii'.

'Nu forţa de muncă reprezentată de imigranţi este cea care cântăreşte asupra salariilor, ci regula universală a competitivităţii, a profitabilităţii, a precarităţii', au adăugat ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel