FOTO. Condiții INUMANE la Secţia de psihiatrie din Gura Văii

Centrul de Resurse Juridice a efectuat vizite inopinante în 8 şi 14 martie la Secţia de psihiatrie din Gura Văii, județul Mehedinţi în urma cărora a stabilit că cele 50 de persoane cu dizabilități intelectuale şi cu probleme de sănătate mintală închise în această secţie sunt lipsite de cele mai elementare condiţii de viaţă şi de tratament.

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au sesizat abuzurile, în scris, conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin (în subordinea căruia se află secţia), Consiliului Judeţean şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi (DGASPC), solicitându-le intervenţia de urgenţă pentru asigurarea accesului la servicii adecvate în comunitate.

Mai mult, nu ar fi prima sesizare de acest gen. Un demers asemănător a fost întreprins și în anul 2009, însă fără ca vreo decizie care să conducă la integrarea în comunitate a acestor persoane să fi fost adoptată de către autorităţile locale competente, susțin angajaţii secţiei.

De asemenea, potrivit CRJ, situația este cunoscută de către conducerea DGASPC Mehedinți.

"Cel puţin 30 de pacienţi sunt foşti orfani ai căminului din Vînjuleţu, fiindu-le cunoscuţi medicilor încă de la vârsta de 3 ani. Situaţia acestora este cunoscută de peste zece ani conducerii DGASPC Mehedinţi , fără ca vreo soluţie să fi fost identificată, aceştia răspunzând că „nu au locuri disponibile în centrele de tip rezidenţial” (citat dintr-un răspuns transmis spitalului în anul 2014)", se arată într-un comunicat al CRJ.

Condiții inumane pentru cei 50 de pacienți

Membrii echipei Clinicii Juridice Mobile ai CRJ acuză faptul că pacienții trăiesc în condiții inumane, saloanele sunt murdare, ferestrele degradate și prevăzute cu gratii metalice. Mai mult, aceștia poartă aceleași haine timp de o săptămână, nedispunând de haine personale. 

„Fiecare etaj dispune de un grup sanitar dotat astfel: 3 posturi w.c. turceşti, degradate, ruginite, 3 locuri de spălare. Nu există nici o separare între locurile de spălare, acestea sunt demarcate de câte o bordură de aproximativ 30 cm înălţime. Ţevile, gresia, robineţii sunt degradate, ruginite, avariate. La unul dintre grupurile sanitare atârnă un furtun, fără pară de duş. Nu există chiuvetă funcţională”, se arată în comunicatul CRJ.

O altă problemă gravă o reprezintă faptul că 25 de persoane cu retard mintal sever au nevoie de un reprezentant legal. De asemenea, pacienţii nu desfăşoară nici o activitate.

"Deși nu au discernământul necesar să se îngrijească de propriile interese, niciunul nu are numit tutore. Aproape toate fișele de consimțământ informat cu privire la internare sunt semnate, inclusiv de către acești pacienți (au fost puși să semneze, să facă o “mâzgălitură pe foaie”), chiar dacă ei nu au înțeles ce au semnat efectiv, pentru spital a fost suficient să existe o semnătură pe aceste documente ca să considere că este în regulă și că pacienții și-au dat acordul cu privire la internare. Toate deciziile privind pacienții sunt luate de către personalul medical, fără a exista posibilitatea de contestare sau verificare a lor”, potrivit sursei citate.

 Galerie foto:

 

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel