Fostul senator american Richard Lugar, personalitate marcantă a dezarmării, a murit din cauza unei boli neurologice rare

Richard Lugar a fost ales senator timp de 35 de ani consectiv
Richard Lugar a fost ales senator timp de 35 de ani consectiv

Fostul senator republican Richard Lugar, personalitate marcantă a politicii externe americane şi a dezarmării nucleare vreme de 30 de ani, a murit duminică la vârsta de 87 de ani, a anunţat centrul de cercetare pe care el l-a înfiinţat după ce a părăsit Congresul, informează agenţiile internaţionale de presă.

Richard Lugar "a murit împăcat" la orele 01:44 (05:44 GMT) într-un spital din Fairfax (Virginia), la periferia Washingtonului, în urma unei polineuropatii cronice inflamatorii demielinizante, boală neurologică rară, a precizat Lugar Center într-un comunicat.

Soţia sa, Charlene, cu care Richard Lugar s-a căsătorit în urmă cu 63 de ani, şi cei patru fii ai lor împreună cu familiile i-au stat alături în timpul scurtei sale boli, precizează comunicatul.

Fost primar al oraşului Indianapolis între 1968 şi 1975, Richard Lugar a fost ales senator de Indiana pentru prima dată în 1977, apoi a fost reales în mod regulat timp de 35 de ani, până când un candidat al aripei drepte a Partidului Republican, "Tea Party", l-a eliminat din cursă în 2012. La acea vreme el avea 80 de ani şi cea mai îndelungată experienţă de senator. Richard Lugar a ocupat de două ori funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe, unde a fost extrem de activ în problemele legate de dezarmarea nucleară.

În 1992, după destrămarea Uniunii Sovietice, Richard Lugar a iniţiat, alături de senatorul democrat Sam Nunn, o lege ce facilita destructurarea armelor nucleare, biologice şi chimice în fostul bloc sovietic.

Vicepreşedintele american Mike Pence a adus duminică un omagiu unui "prieten şi mentor (...) ale cărui contribuţii la viaţa ţării (SUA) sunt nenumărate".

La rândul său, fostul preşedinte democrat Barack Obama a subliniat că "timp de 36 de ani, Richard Lugar a demonstrat că pragmatismul şi decenţa dau rezultate - nu doar la Washington, ci în întreaga lume"

Vezi și: Joe Biden, scandal de corupție. Președintele ucrainean Poroșenko, șantajat de vicepreședintele lui Obama

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel