Fostul premier suedez Goran Persson a fost ales preşedintele Swedbank

Goran Persson
Goran Persson

Acţionarii grupului bancar suedez Swedbank l-au ales miercuri pe Goran Persson în funcţia de preşedinte, fostul premier suedez angajându-se "să cureţe compania" în urma scandalului legat de spălarea de bani, transmite Reuters.

Televiziunea suedeză (SVT) a prezentat o serie de documente în care se arată că cel puţin 40 miliarde de coroane suedeze (4,30 miliarde de dolari) au fost transferate între conturile din ţările baltice ale Swedbank şi Danske, în perioada 2007 - 2015, determinând Estonia să lanseze o investigaţie privind aceste tranzacţii suspecte.

Anul trecut, directorul general al Danske Bank, Thomas Borgen, a demisionat după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari).

Rezultatele investigaţiei realizate de un cabinet de avocatură extern indică posibilitatea ca angajaţii subsidiarei estoniene a Danske Bank să fi complotat cu clienţii, realizând tranzacţii ilegale. Investigaţia a vizat 15.000 de clienţi, care au făcut în total 9,5 milioane de plăţi prin subsidiara estoniană a Danske Bank, în perioada 2007 - 2015.

Swedbank nu a confirmat raportul SVT, citând confidenţialitatea bancară ca motiv pentru a nu face comentarii.

Scandalul spălării banilor

Din cauza scandalului legat de spălarea de bani, cea mai veche bancă din Suedia şi-a pierdut directorul general, preşedintele şi o treime din capitalizarea bursieră. În prezent, Swedbank este investigată în SUA, în statele baltice şi în Suedia. Marţi, Swedbank i-a suspendat pe cei doi directori din Estonia, ca parte a investigaţiei sale interne privind respectarea reglementărilor împotriva spălării banilor, pe care a lansat-o în aprilie, la presiunea acţionarilor.

În timp ce Danske Bank s-a retras anul acesta din Estonia, Persson a respins ideea ca Swedbank, cel mai mare creditor în statele baltice, să adopte o decizie similară. "Nici măcar nu ne-a trecut prin minte. Nu ar fi mai bine pentru acele ţări vulnerabile dacă Swedbank, o bancă serioasă şi responsabilă, se va retrage. Va trebui să ne punem în ordine afacerile, este o piaţă de bază", a declarat Persson la o conferinţă de presă.

Persson a fost prim-ministru în perioada 1996 - 2006 şi de atunci a fost membru în câteva Consilii de Administraţie, inclusiv la banca regională Alandsbanken. El s-a angajat să recâştige încrederea în Swedbank şi să ia măsuri pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporatiste.

La Bursa de la Stockholm, acţiunile grupului bancar au urcat miercuri la prânz cu 1,3%, la 140,70 coroane suedeze. 

Vezi și: Europol: În Europa intră cantități uriașe de bani murdari din Rusia și China

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel