Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, despre funcţionarea SUMAL 2

Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Bistriţa, că au apărut sincope în funcţionarea programului SUMAL 2, a cărui versiune completă va fi lansată în vara anului viitor, dar acestea sunt 'foarte puţine' raportat la vechiul program SUMAL.

Deneş a precizat, de asemenea, că au fost făcute demersuri în privinţa mentenanţei SUMAL 1, însă acestea au fost blocate de litigiul avut cu firma care a dezvoltat iniţial acest sistem. 'S-au făcut demersurile pentru asigurarea acelei mentenanţe. Problema este că autoritatea este într-un litigiu cu dezvoltatorul de atunci şi, conform legii, în momentul în care ai un litigiu, până clarifici litigiul nu mai poţi face demersurile, altele decât cele care erau până la momentul litigiului. Nu discutăm despre mentenanţă la SUMAL 2, care încă nu e în funcţie.

În momentul în care a apărut o sincopă în funcţionarea SUMAL, cele şase persoane care lucrează din cadrul autorităţii, când apărea acea sincopă, acea sincopă ei o eliminau, interveneau. La ora actuală, de exemplu, sunt foarte puţine astfel de sincope la funcţionarea SUMAL 2', a spus fostul ministru. Ioan Deneş a declarat că, în momentul în care a preluat funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, în urmă cu 21 de luni, doar două persoane din minister se ocupau de sistemul SUMAL.

'Eu, în momentul în care am ajuns ministru al Apelor şi Pădurilor, în cadrul ministerului am găsit două persoane care se ocupau de dezvoltarea noului program şi de rezolvarea situaţiilor de blocaj care mai apăreau în SUMAL 1. În momentul în care am avut o discuţie cu specialiştii din cadrul ministerului, practic s-a triplat numărul de persoane care lucrează pe dezvoltarea SUMAL 2, din cadrul ministerului, şi implicate în identificarea şi formularea cerinţelor necesare proiectului SUMAL 2', a afirmat Deneş. Fostul ministru spune că, aşa cum s-a anunţat şi în luna septembrie, în 30 decembrie anul acesta se va pune în funcţiune SUMAL 2, cu modulele prioritare şi funcţionalităţile de bază, urmând ca versiunea finală să fie lansată în 30 iunie anul viitor.

'Noul sistem SUMAL are în componenţă 11 module şi specialiştii Ministerului Apelor şi Pădurilor şi STS au stabilit, în urma şedinţei din 8 iulie 2019, următoarele termene: 30 decembrie 2019 - lansarea în producţie a versiunii SUMAL 2.1, modulele prioritare şi funcţionalităţi de bază; iar în 30 iunie 2020 - lansarea în producţie a versiunii SUMAL 2.2, versiunea completă, incluzând module şi funcţionalităţi complementare. Practic, în 30 decembrie 2019 se va pune în funcţiune SUMAL 2, cu o anumită parte din cele 11 module, de fapt cele mai importante, iar în 30 iunie 2020 va intra în funcţiune întreg programul, cu toate cele 11 module', a mai explicat Deneş, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel