Fost ofițer al serviciilor secrete, răpit în Mali

Un fost ofiţer al serviciilor secrete slovace (SIS) a cărui extrădare din Mali este cerută de ţara sa a fost răpit de la domiciliul său din Bamako, au declarat marţi pentru France Presse avocatul său din Mali şi un comitet de sprijin.

Slovacia, care a redeschis în 2017 ancheta asupra răpirii din 1995, niciodată elucidată, a fiului preşedintelui de atunci Michal Kovac, găsit în Austria vecină, a cerut în zadar extrădarea acestui ofiţer din Mali, unde locuieşte. 'Lubos Kosik, clientul meu de naţionalitate slovacă, un fost ofiţer în ţara sa, a fost răpit marţea trecută de mai mulţi bărbaţi înarmaţi de la domiciliul său din Bamako', a declarat pentru AFP avocatul său, Yusuf Keita, anunţând depunerea unei 'plângeri împotriva lui X pentru răpire şi sechestrare'. Arestat după o cerere de extrădare a Bratislavei, Lubos Kosik a fost eliberat în noiembrie 2018. 'Având în vedere dovezile prezentate de Slovacia, justiţia din Mali a respins cererea de extrădare' şi el a fost eliberat în 2018, a declarat pentru AFP o sursă judiciară la Bamako. 'Suntem foarte îngrijoraţi de răpirea lui Lubos Kosik.

Operațiune comandată


El se instalase în Mali şi învăţa limba franceză pentru a se integra mai bine', a declarat Michel Desert, membru al comitetului de sprijin, pentru AFP. 'El a spus mereu că nu are nicio responsabilitate' în răpirea din 1995, a adăugat Desert. 'Ne întrebăm dacă nu este o operaţiune comandată din Slovacia', a mai spus el, estimând că 'cu complicităţi locale, unii ar încerca să obţină ilegal o extrădare deja refuzată de justiţia din Mali'. Suspiciunile despre o posibilă implicare în răpirea din 1995 a lui Vladimir Meciar, prim-ministrul slovac de la acea vreme şi principal adversar al lui Michal Kovac, au persistat ani de zile la Bratislava. Un tribunal austriac a considerat în 1995 că SIS se află probabil în spatele răpirii. Ancheta asupra acestui caz a fost clasată în 1998 de guvernul lui Meciar care a negat orice implicare a sa sau a serviciilor sale de informaţii în răpire. În aprilie 2017, Parlamentul slovac a abrogat amnistia ordonată de Meciar în 1998 în acest dosar, deschizând calea redeschiderii anchetei.

VEZI ȘI:

Antreprenorii români, record de firme înfiinţate în Cehia şi Slovacia

Dinamo s-a întărit cu un jucător

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel