Fost Avocat al Poporului: Băsescu, președinte până în martie dacă Iohannis e găsit incompatibil

Profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu spune că o decizie nefavorabilă lui Klaus Iohannis în dosarul de incompatibilitate de la Înalta Curte, care va fi judecat începând de marți, i-ar prelungi mandatul până în martie președintelui Traian Băsescu.

„Până acum am obsservat că la Curtea Supremă se dă termen după CCR, iar CCR dă termen după Curtea Supremă”, a remarcat fostul Avocat al Poporului, luni, la Digi24, referindu-se la decizia pe care CCR trebuie s-o dea în decembrie asupra unui articol din legea în baza căreia Iohannis este acuzat de incompatibilitate.

El a arătat că Înalta Curte ar putea amâna o decizie până în 9 decembrie, când CCR dezbate o excepție de neconstituționalitate la acel articol din legea pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, în baza căruia Klaus Iohannis și sute de alți aleși locali au primit raport de incompatibilitate de la Agenția Națională de Integritate.

Traian Băsescu, primul mesaj pentru Klaus Iohannis

„Trebuie rezolvat până pe 22 decembrie, pentru că altfel efectele sunt în funcție de soluțiile date. Ei pot să mai dea niște termene unul după altul, dar dacă Iohannis e declarat incompatibil, Băsescu continuă mandatul până în martie. Oricum, trebuie organizate alte alegeri. In situația în care nu e declarat incompatibil, se pot pronunţa imediat", a spus profesorul de drept constituțional.

Iancu: Deciziile Justiției nu țin cont de votul popular

„Dacă şi maine se amână, lucrurile capătă altă turnură. Eu cred că în momentul acesta, dacă se tot amână, o să avem situația în care judecătorii să nu-și dea seama de "pericolul" respectiv – spun pericol în ghilimele - , ca actualul preşedinte să rămână până în toamna anului următor, ca să organizeze noi alegeri, pentru că nu se ştie dacă Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil după 22 sau chiar înainte", a mai spus Gheorghe Iancu.

Profesorul a spus că justiția este independentă, iar deciziile justiției se iau indiferent de votul alegătorilor.

„Justiţia e cea care va spune dacă e sau nu incompatibil. Legea spune că, în situația în care justiția a decis (că o persoană este incompatibilă, n.r.), trei ani acea persoană nu mai poate ocupa o altă funcție eligibilă - oricare, a spus Curtea Constituțională, nu doar cea în care el a fost incompatibil, adică cea de primar", a mai spus Gheorghe Iancu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel