Urmărește emisiunea live


Foreign Policy: Orban, un animal politic, autocratul din UE

Pornind de la discursul premierului Viktor Orban de la Tușnad-Băi, revista Foreign Policy analizează transformarea șefului FIDESZ dintr-un erou anticomunist într-un lider cu aspirații de Vladimir Putin.

Revista notează că declarațiile lui Orban de la Tușnad-Băi marchează pasul final în involuția premierului ungar de la unul dintre cei mai promițătorii reformatori ai Europei de Est la un autocrat.

Foreign Policy amintește succint trecutul șefului FIDESZ și momentul 1989, când Viktor Orban a devenit erou anti-comunist în urma unui discurs susținut în Piața Eroilor din Budapesta, în care cerea trupelor sovietice să se retragă din Ungaria.

"Orban rămâne un bogat talent politic. La vârsta de 51 de ani, este la al treilea mandat de premier și rămâne un competitor politic feroce, formidabil atât la putere cât și în opoziție. Agilitatea sa în arena politică i-a permis să modeleze partidele politice din Ungaria", scrie FP.

Viktor Orban, perplex: a fost huiduit pe stadion - VIDEO

"Dar, de-a lungul timpului, Orban a transformat FIDESZ dintr-un mic partid liberal și democratic - care s-a zbătut în primele alegeri libere ale Ungariei, în 1990, obținând un procent de 9% și doar 21 de locuri - în cea mai dominantă forță politică conservatoare  din Ungaria și cea mai puternică astfel de forță din UE", semnalează FP.

Încercând să răspundă la întreabarea "cum s-a ajuns aici", FP scrie că, înainte de toate, Orban "este interesat de putere, indiferent de costurile ideologice sau de altă natură".

Orban este un politician mai degrabă pragmatic decât ideologic, cu o fină abilitate să repereze - uneori să instige - oportunități politice care să-i permită înșfăcarea puterii. Este "un animal politic animat de evenimente", spune Istvan Hedegus, un lider al FIDESZ-ului din anii de început.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel