Fondul american de investiţii Apollo se extinde în Slovenia prin achiziţia grupului Abanka

Slovenia a anunţat miercuri că a doua sa mare bancă, Nova KBM, deţinută de fondul american de investiţii Apollo, va achiziţiona al treilea creditor, Abanka, după ce a depus oferta câştigătoare în schema de privatizare a băncii, transmite Reuters.

Fondul de investiţii al statului sloven (SDH), care se ocupă de privatizări, a precizat că NKBM a avut cea mai bună ofertă. Detaliile tranzacţiei vor fi date publicităţii după semnarea contractului de vânzare, care ar urma să aibă loc joi. 

"Procesul de vânzare a fost destul de îndelungat, transparent şi competitiv", le-a declarat jurnaliştilor Igor Krzan, preşedintele board-ului SDH. În urma tranzacţiei, cota de piaţă a fondului Apollo pe piaţa bancară din Slovenia va urca la aproximativ 22%.

În schimbul ajutorului de stat de 780 milioane de euro primit de Abanka în 2013 şi în 2014, autorităţile de la Ljubljana s-au angajat în faţa Comisiei Europene să vândă în întregime banca până la mijlocul acestui an.

Miercuri, Abanka a anunţat că profitul său net a scăzut la 18,6 milioane de euro în primul trimestru din acest an, de la 25,5 milioane de euro în perioada similară din 2018.

Oferte aproape similare



Vineri, publicaţia Delo, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, informa că Slovenia a primit două oferte pentru Abanca, de la fondul american de investiţii Apollo şi de la grupul ungar OTP. Ambii licitatori oferă aproximativ 400 de milioane de euro (450,80 milioane de dolari) pentru Abanka, dar oferta Apollo este uşor mai ridicată, susţine Delo.

În mai, grupul bancar Societe Generale a semnat un acord cu OTP Bank privind vânzarea SKB Banka şi a diviziilor sale, SKB Leasing şi SKB Leasing Select, către furnizorul de servicii financiare din Ungaria, care intră astfel pe piaţa din Slovenia.

Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii, iar tranzacţia trebuie aprobată de autorităţile de reglementare. 

SocGen a preluat în 2001 SKB, care era atunci a treia mare bancă din ţară iar în prezent este în top cinci al celor mai importante instituţii financiare din Slovenia. SocGen şi OTP au o prezenţă importantă pe piaţa din România. 

Vezi și: Slovenia ar putea obţine 400 de milioane de euro în urma vânzării celei mai mari bănci a ţării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel