Florin Iordache la CCR: Legile bugetului trebuie dezbătute şi aprobate, nu asumate de Guvernul Orban - UPDATE

Florin Iordache FOTO AGERPRES
Florin Iordache FOTO AGERPRES

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat miercuri, la Curtea Constituţională, că legile referitoare la buget trebuie să fie dezbătute şi aprobate în Parlament, nu să fie adoptate de Guvern prin asumarea răspunderii.

UPDATE

La ieşirea de la şedinţa CCR, vicepreşedintele Camerei Florin Iordache a afirmat că parlamentarii au fost responsabili că nu au atacat cele două legi la Curtea Constituţională. 'Dacă atacam la Curte, România, cel puţin o lună de zile, nu avea buget şi noi am fost responsabili şi ne-am dori ca, pentru viitor, indiferent de culoarea Guvernului şi indiferent cine va fi prim-ministru în perioada următoare, să nu mai poată ocoli Parlamentul pe aceste două legi foarte importante. (...) De ce a fugit Guvernul de o dezbatere care în 2019 a durat o zi, în 2018 a durat două zile? Practic printr-o dezbatere transparentă de buget, cu două sau maxim trei zile de dezbateri, puteam adopta bugetul', a spus Iordache.

Știrea inițială

'Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale sunt două legi cărora legiuitorul constituant le-a atribuit caracter excepţional, special. (...) Din examinarea şi coroborarea textelor constituţionale se deduce că legile bugetare sunt excluse de plano atât din modalitatea de adoptare prin procedura obişnuită, în şedinţa separată, şi asupra cărora Guvernul îşi poate asuma răspunderea (...), cât şi în ceea ce priveşte asumarea răspunderii Guvernului, care se circumscrie altor prevederi constituţionale (...).

Legiuitorul a stabilit în mod concret modalitatea de adoptare a legilor bugetare, excluzând posibilitatea Guvernului de a abuza de procedura (...) cu privire la asumarea răspunderii asupra unui proiect de lege. Legile bugetului trebuie dezbătute şi aprobate, nu asumate, în virtutea Constituţiei şi a mai multor acte normative', a spus Iordache, care a fost desemnat să susţină la CCR cererile preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor privind soluţionarea unui posibil conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

VEZI ȘI Legea Bugetului. Zi decisivă la CCR, conflict juridic Guvern - Parlament. Iordache, contrazis de reprezentanta Guvernului

În opinia sa, legiuitorul constituant a instituit o partajare a atribuţiilor celor două puteri, executivă şi legislativă, precum şi o colaborare în ceea ce priveşte problematica finanţelor ţării, pentru a nu se ajunge la excluderea Parlamentului de la legiferarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a solicitat Curţii Constituţionale să indice conduita pe care Executivul şi Legislativul trebuie să o urmeze în situaţia analizată. 'Vă rugăm să constataţi existenţa unui conflict juridic de natură constituţională.

Posibil conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020

CCR a luat în discuţie miercuri sesizările privind un posibil conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea. La începutul şedinţei, preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a anunţat conexarea celor patru cereri formulate de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel