Florian Coldea, în rezervă. Klaus Iohannis, primele declarații

Florian Coldea a cerut eliberarea din funcția de prim-adjunct SRI. Directorul SRI, Eduard Hellvig, i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis trecerea în rezervă a lui Florian Coldea. Președintele Klaus Iohannis urmează să facă o declarație de presă la ora 18:00. 

DCNews vă va transmite LIVE TEXT principalele declarații ale lui Klaus Iohannis. 

[citeste si]

Președintele Klaus Iohannis a început prin a spune că în legătură cu trecerea în rezervă a lui Florian Coldea vrea să spună următoarele: 

- În aceste zile, s-a discutat mult în spațiul public și-n Parlament despre serviciile secrete. Sunt foarte importante pentru securitatea națională. Își fac treaba și opinia publică nu știe multe despre ceea ce fac. Eu cred că este bine că în aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, locul și rolul lor în sistemul de securitate națională, despre controlul parlamentar și bine că s-a discutat, despre comisiile care trebuie să verifice activitatea serviciilor secrete. 

- Pentru ca serviciile secrete să-și facă treaba bine și pentru ca politicienii să-și facă treaba bine, este important să trasăm două linii roșii. Una se referă dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică, trebuie foarte bine clarificat, părerea mea este că nu este bine să fie lăsate să se amestece în politică. A doua linie roșie trebuie să stabilească cum e cu politizarea serviciilor secrete, nici aceasta nu este bună. 

- Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic, nu se poate ca politica unui partid să definească cum se face controlul parlamentar asupra serviciilor. 

- Cred că toți românii își doresc ca serviciile secrete să fie bine conduse și să garanteze partea lor de securitate națională. 

- Noul Parlament are multă treabă în domeniul securității naționale. Împreună cu consilierii mei am numărat și am constatat că este nevoie de modernizarea sau îmbunătățirea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, la care jumătate se referă la serviciile secrete. Singurul scop este de a face munca serviciilor secrete mai eficientă, mai bine coordonată. 

- Avem o nouă majoritate în Parlament cu un rol foarte important, hotărâtor în felul cum se abordează aceste chestiuni legate de securitatea națională. Această majoritate cred că va trebui să dovedească în această speță a securității naționale și a amnistiei și grațierii dacă este matură această nouă majoritate sau mai are de lucru. Măsura maturității va fi felul cum abordează securitatea în domeniul securității naționale, a serviciilor secrete și a legilor justiției, în special o posibilă abordare legislativă de tip aministie și grațiere. 

- Ce tip de majoritate vom avea? Deocamdată noua majoritate nu a făcut nimic. A! Și-a impus câțiva șefi de comisii și a votat câteva promisiuni populiste din campanie, dar asta a fost ușor.

Vom avea o majoritate care vrea impună legea majorității indiferent de ce se discută, care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminați sau vom avea o majoritate matură care va înțelege că România este numai una și care va veni lângă președinte pentru ca împreună să garanteze securitatea națională, statul de drept și, împreună, să dovedim că România este singură pentru cetățenii ei și este o națiune puternică în corul celorlalte națiuni?

Îmi doresc a doua variantă, o majoritate matură. O aștept! 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel