Fiul lui John Wayne, explicații pentru declarațiile rasiste ale tatălui

John Wayne
John Wayne

Ethan Wayne, unul dintre fiii actorului John Wayne, a explicat sâmbătă într-o emisiune de televiziune declaraţiile rasiste şi homofobe făcute de tatăl lui într-un interviu acordat revistei Playboy în anul 1971, informează cnn.com.

Ethan Wayne a dorit să apere onoarea tatălui său în contextul în care în Statele Unite au apărut mai multe solicitări prin care se doreşte eliminarea numelui actorului din denumirea oficială a unui aeroport din California, din cauza acelor declaraţii controversate din 1971. 'Ar fi o nedreptate să judeci pe cineva bazându-te pe un interviu care este scos din context', a declarat Ethan Wayne în ediţia de sâmbătă a emisiunii 'Smerconish', difuzată de postul CNN şi prezentată de jurnalistul Michael Smerconish. 'Ei încearcă să contrazică modul în care tatăl meu şi-a trăit viaţa, iar modul în care el a trăit reprezenta cine a fost el. Aşadar, orice discuţie despre eliminarea numelui său din denumirea unui aeroport ar trebui să includă imaginea completă a vieţii lui John Wayne, nu să se bazeze pe un singur interviu pe care l-a acordat în urmă cu o jumătate de secol', a adăugat Ethan Wayne.

Ce a spus actorul

În interviul din revista Playboy, John Wayne a făcut declaraţii peiorative la adresa persoanelor de culoare, persoanelor gay şi nativilor amerindieni. 'Eu cred în supremaţia albă până când negrii sunt educaţi şi ajung să dea dovadă de responsabilitate', a spus John Wayne. Starul american a folosit şi un cuvânt vulgar anti-gay pentru a descrie filme pe care le considera 'pervertite' şi a spus că amerindienii 'încearcă într-un mod egoist să păstreze Statele Unite doar pentru ei'. Referindu-se la remarca anti-gay folosită de tatăl lui, Ethan Wayne a spus că artistul 'a folosit un cuvânt îngrozitor, fără nicio îndoială'. 'Însă nu l-a folosit în contextul sexualităţii unui individ. L-a utilizat în contextul modificării peisajului industriei filmului, un aspect care îl întrista profund', a adăugat Ethan Wayne. 'Tatăl meu a lucrat la Hollywood timp de 50 de ani şi Hollywoodul este, probabil, una dintre cele mai progresiste şi diverse comunităţi din lume. Lui nu îi păsa de rasa, genul şi orientarea sexuală a oamenilor. Îi păsa cât de bine îşi făcea fiecare meseria', a mai spus fiul starului american.

Oscar câștigat în 1970

Michael Hiltzik, jurnalist al cotidianului Los Angeles Times, a scris un editorial în care i-a încurajat pe administratorii Aeroportului John Wayne, aflat la sud de Los Angeles, să redenumească aeroportul, după republicarea interviului acordat de starul american în 1971. Jurnalistul a declarat în emisiunea 'Smerconish' că regiunea Orage County, în care se află aeroportul, s-a schimbat dramatic faţă de anii 1970. 'Acea regiune a fost un centru de republicanism inflexibil şi conservator, care era exemplificat în realitate de opiniile politice ale lui John Wayne. Acel Orange County nu mai există astăzi', a explicat Michael Hiltzik. 'Cred că părerile pe care el le-a exprimat în 1971 erau extremiste chiar şi pentru anul 1971. Aceea nu era o perioadă din preistorie. Mişcările pentru drepturi civile se aflau la apogeu', a adăugat acelaşi jurnalist. În schimb, Ethan Wayne a lăudat realizările tatălui său. 'Au pus numele tatălui meu pe faţada acelui aeroport din acelaşi motiv pentru care Congresul a votat pentru a îi decerna Congressional Gold Medal, din acelaşi motiv pentru care preşedintele a decis să îi ofere Medalia Libertăţii. A fost şi o recunoaştere a unei vieţi întregi de contribuţii aduse ţării sale, comunităţii sale şi industriei din care a făcut parte', a mai spus Ethan Wayne. John Wayne, care a murit de cancer stomacal în 1979 la vârsta de 72 de ani, a jucat în multe filme western foarte populare şi a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal în anul 1970 graţie interpretării din filmul 'True Grit'. Starul american a fost căsătorit de trei ori şi a avut şapte copii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel