Fiul dizidentului Gheorghe Ursu, în greva foamei. Scrisoare către Ponta, Nițu și Cazanciuc

Foto: romaniatv.net
Foto: romaniatv.net

Andrei Ursu, fiul dizidentului comunist Gheorghe Ursu, ucis prin tortură în 1985, a intrat în greva foamei începând de marți, 21 octombrie, într-o tentativă de a determina autoritățile să refacă dosarul privind omorârea tatălui său.

"Va solicitam sa dispuneti luarea măsurilor indispensabile pentru a se putea face dreptate lui Gheorghe Ursu, inginerul ucis in tortura de securitatea ceausista in 1985, în conformitate cu competențele pe care le aveți în a veghea asupra bunei funcționări a justiției române. Ca urmare a blocarii dosarului in care a fost cercetat PIRVULESCU Marin, principalului vinovat de uciderea disidentului, fiul acestuia Andrei Ursu a decis sa inceapa greva foamei incepind cu ziua de marti 21 octombrie", spune Andrei Ursu într-un comunicat remis redacției DC News.

Fiul dizidentului comunist spune că așteaptă de peste 24 de ani rezolvarea acestui caz, "simbolic pentru bestialitatea regimului comunist, de către instituțiile post-decembriste". "Intrucit am epuizat toate celelalte optiuni prin care am cerut autoritatilor sa nu-i mai protejeze pe ofiterii de securitate - plangeri la Procurorul General, CSM si Ministrul Justitiei, scrisori deschise catre primul ministru si presedintie, declar greva foamei, incepind de marti 21 octombrie 2014, ora 9:00".

"Prin aceasta actiune cer identificarea si inregistrarea, iar in caz ca nu va fi gasit, refacerea dosarului disjuns in 2003 de procurorul Dan Voinea in vederea trimiterii in instanta, conform legii si probelor existente, a principalului vinovat de moartea lui Gheorghe Ursu, tortionarul PIRVULESCU Marin. Solicit ca investigatia pentru identificarea acelui dosar sa fie facuta in regim de urgenta, de un procuror integru, din afara SPM", solicită Andrei Ursu.

El intenționează să se deplaseze în fiecare dintre zilele lucrătoare, în fața Ministerului Justiției între orele 10:00-10:30 și în fața Parchetului General între orele 10:30-11:00.

APELUl lui Andrei Ursu către premierul României, minstrul Justiției și procurorul general:

Domnule Prim Ministru Ponta,

Recent ati remis o plangere a lui Andrei Ursu CSM-ului, care prin doamna Rica Vasiliu CREVELOS, inspector sef la Inspectia Judiciara, a ignorat toate probele aduse, acceptand versiunea domnului VASILACHE, fara sa faca vreo cercetare la fata locului. Va solicitam sa cereti Ministrului Justitiei din cadrul Guvernului dumneavoastra si Procurorului General sa-si faca datoria cu care i-ati investit si sa dispuna o investigatie temeinica si impartiala pentru gasirea dosarului in cauza. In acest scop este elementar sa constate cel putin lipsa acelui dosar de la Tribunalui Militar Teritorial Bucuresti (TMTB) unde s-a judecat plangerea lui Andrei Ursu din 2007, si sa consulte corespondenta amintita.

Domnule Prim Ministru, va reamintim ca e vorba de dosarul asasinarii disidentului Gheorghe Ursu, cel care a fost ucis pentru ca in timpul dictaturii ceausiste  a crezut si a luptat pentru idealul democratiei si libertatii. Democratie care permite aceste alegeri libere, democratie de care beneficiati astazi candidand la cea mai inalta functie in stat.  Musamalizarea acestui dosar de catre un procuror militar sef, sub acoperirea conducerii Parchetului General si a Ministerului Justitiei, aduce atingere imaginii guvernului dumneavoastra si imaginii Romaniei pe plan international. E vorba de o crima notorie a comunismului românesc, pe care aţi declarat că doriţi să-l condamnaţi. Blocarea insistenta, abuziva a rezolvarii acestui caz cunoscut lasa convingerea ca aceasta guvernare a ramas aservita intereselor fostei Securitati. Va sta in putere sa reparati o grava nedreptate, cerand Ministrului Justitiei si Procurorului General sa dispuna gasirea si solutionarea dosarului disjuns in 2003 de procurorul Dan Voinea, din Sectia Parchetelor Militare (SPM), privindu-l pe principalul vinovat de uciderea lui Gheorghe Ursu, tortionarul PIRVULESCU.

Domnule Ministru Cazanciuc,

Ca urmare a scrisorii mele deschise, in iulie am fost contactat de la cabinetul Dumneavoastra in vederea stabilirii unei intilniri. Am venit din SUA la Bucuresti pentru intalnirea careia nu i-ati dat curs. Pe 28.7.2014 am depus la Dumneavoastra o plangere insotita cu 30 de anexe (la care nu am primit inca raspuns) dovedind ca dosarul disjuns de procurorul Dan Voinea in 2003 nu a fost solutionat. Continui sa sper ca doriti cu adevarat ca justitia romana sub conducerea dumneavoastra sa faca dreptate in cazul Ursu si sa nu ramana clientelara intereselor tortionarilor fostei Securitati. Probele sunt clare, iar dosarul – chiar daca nu este gasit, poate fi refacut din copiile disponibile. Acestea se afla si pe site-ul Fundatiei noastre. 

Domnule Procuror General Tiberiu Nitu,

V-am adresat o plangere privind incercarile de musamalizare a dosarului in cauza de catre procurorul VASILACHE, la care, pe data de 15.07.2014, am primit un raspuns semnat tot de domnul VASILACHE. Domnia sa pretinde din nou ca dosarul disjuns in 2003 ar fi fost trimis Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC), ignorand probele atasate plangerii si fara a face nici o cercetare la alte parchete si instante. Ar fi constatat astfel ca dosarul disjuns in 2003 cu probatoriul impotriva tortionarului PIRVULESCU nu a ajuns la SUPC si nici la celelalte parchete si instante ulterioare.

Va solicitam sa desemnati un procuror integru, din afara SPM, care sa gaseasca si sa finalizeze dosarul disjuns. Altfel, ramane impresia generala a cetateanului de rand ca in Romania nici un agent de securitate nu va da socoteala pentru crimele sale, intrucat in parchete – si mai ales in SPM – sunt “oamenii lor”!

 Familia lui Gheorghe Ursu si Fundatia Gheorghe Ursu.

 Mai semneaza:

Andrei Oișteanu, cercetător Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română

Armand Goșu, Universitatea București, Facultatea de Științe Politice

Cristian Ghinea, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE)

Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor, Universitatea din București

Stefan Niculescu-Maier, dizident anti-ceausist, fost detinut politic

Livius Ciocarlie, scriitor

Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice, Universitatea Maryland, SUA

Lista celor care doresc sa sprijine acest apel ramane deschisa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel