Firmele care fac sponsorizări vor avea dreptul la un beneficiu fiscal majorat la 0,75% din cifra de afaceri (consultanţi)

Contribuabilii care vor acorda sponsorizări în ultimele două trimestre din acest an vor avea dreptul la un credit fiscal de 0,75% din cifra de afaceri, faţă de 0,5% până în acest moment, potrivit consultanţilor Deloitte.

,,În această vară, a fost majorată limita de acordare a beneficiului fiscal pentru societăţile comerciale care fac sponsorizări, de la 0,5% din cifra de afaceri, la 0,75%. Prin urmare, societăţile plătitoare de impozit pe profit au dreptul să scadă din valoarea impozitului pe profit datorat sumele aferente cheltuielilor de sponsorizare şi/sau mecenat, precum şi cele privind bursele private, în limita a 0,75% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit efectiv datorat. Cu alte cuvinte, societăţile au un real beneficiu, deoarece pentru o cheltuială de 100 de lei (nedeductibilă, de altfel), pot avea un avantaj fiscal în numerar de 100 de lei prin reducerea impozitului de plată cu întreaga sumă, şi nu doar cu 16% din aceasta. Atenţie, noua limită se aplică începând cu al treilea trimestru din 2019. Prin urmare, contribuabilii care au acordat sponsorizări în primele două trimestre au dreptul să îşi ia credit fiscal în limita a 0,5% din cifra de afaceri, urmând ca, în următoarele două trimestre, în cazul noilor contracte de sponsorizare încheiate, să ia în considerare plafonul majorat de 0,75%', se arată într-un material de opinie semnat de Andreea Vlad, Manager Servicii Fiscale, şi Anca Preda, Consultant Senior Servicii Fiscale, Deloitte România.

Consultanţii atrag însă atenţia că sponsorizarea cu beneficiu fiscal este aplicabilă doar pentru entităţile înscrise în registrul publicat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) astfel încât aceia care doresc să acorde sponsorizări trebuie să verifice registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, introdus începând cu aprilie 2019.

,,Activitatea de sponsorizare a fost şi va rămâne una de mare interes pentru societate în ansamblul său, atât pentru beneficiarii organizaţiilor non-profit, cât şi pentru societăţile comerciale care, pe lângă contribuţia pentru o cauză bună, îşi pot diminua şi nota de plată către stat. Şi pentru autorităţile fiscale sponsorizarea a fost de mare interes recent, întrucât acestea au decis mai multe modificări ale prevederilor legislative. În scurt timp, vor urma şi altele', precizează sursa citată.

Potrivit reprezentanţilor Deloitte, ultimul proiect de ordonanţă privind modificarea Codului Fiscal, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, vizează cazurile în care beneficiarii sponsorizărilor hotărăsc restituirea integrală sau parţială a acestor sume către sponsorii lor, societăţi comerciale. În acest sens, proiectul de ordonanţă prevede obligaţia regularizării impozitului pe profit datorat, fără a fi însă necesară depunerea unei declaraţii rectificative pentru perioadele trecute. Astfel, suma dedusă pentru sponsorizare în perioadele fiscale precedente se va adăuga ca diferenţă de plată la impozitul pe profit datorat în trimestrul sau anul în care are loc restituirea. În cazul în care restituirea este doar parţială, calculul trebuie refăcut proporţional.

,,În practică, este neclar cum ar trebui contabilizate sumele obţinute din restituirea sponsorizărilor, ca venit sau ca diminuare a unei cheltuieli. În orice caz, efectul ar trebui să fie neutru din punct de vedere fiscal. În caz contrar, am putea vorbi de o dublă impozitare. Lucrurile se pot complica şi mai mult dacă vorbim de sume din sponsorizare reportate din perioadele trecute. La momentul acesta, pentru sumele ce depăşesc plafonul aferent creditului fiscal, Codul Fiscal permite reportarea şi recuperarea acestora pe o perioadă de şapte ani consecutivi. Întrebarea care rămâne este dacă acestea ar trebui recalculate în urma diminuării sponsorizărilor acordate şi restituirii sumelor aferente', arată documentul.

Nu în ultimul rând, ar trebui clarificate obligaţiile de declarare existente. Mai exact, dacă, în urma restituirii sumelor reprezentând sponsorizările acordate, este necesară şi depunerea unei declaraţii informative rectificative (formularul 107, introdus în cursul anului 2018), precizează consultanţii Deloitte România.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel