FINA şi-a adaptat regulamentul după protestele de la ceremoniile de premiere

Federaţia internaţională de nataţie (FINA) a introdus un nou articol în regulamentul său, după protestele care au avut loc cu ocazia unor ceremonii de premiere din cadrul Campionatelor Mondiale de la Gwangju (Coreea de Sud), "pentru a avea o bază legală dacă acestea se vor repeta", a explicat vineri directorul FINA, Cornel Mărculescu, citat de AFP.

Duminică, în timpul ceremoniei de premiere la 400 m, apoi marţi la cea de la 200 m, două curse câştigate de chinezul Sun Yang, înotător acuzat de dopaj, australianul Mack Horton a refuzat să urce pe podium alături de acesta, în timp ce britanicul Duncan Scott nu i-a strâns mâna sportivului asiatic. De asemenea, ambii au refuzat să se fotografieze alături de Sun Yang.

Refuzul lui Scott de a-i strânge mâna l-a nemulţumit vizibil pe chinez, care i-a spus britanicului "Am câştigat, am câştigat", adăugând apoi: "Tu eşti un învins, eu un câştigător", după ce a coborât de pe podium.

Într-o primă fază, Horton şi Scott, susţinuţi de restul înotătorilor, au primit un avertisment din partea FINA, pentru "comportament nepotrivit", la fel ca şi triplul campion olimpic chinez.

Însă forul internaţional nu s-a mulţumit doar cu atât, ci a decis să introducă o nouă clauză în regulamentul său, potrivit căreia "concurenţii trebuie să participe activ la derularea completă a competiţiei, inclusiv la ceremoniile protocolare şi, după caz, la prezentări şi/sau conferinţe de presă". De asemenea, sportivi "trebuie să evite strict orice comportament ofensator sau nepotrivit faţă de oficiali, alţi concurenţi, membri ai echipelor şi/sau spectatori, în timpul derulării complete a competiţiei.

"Orice declaraţie sau comportament care are o semnificaţie politică, religioasă sau discriminatorie este stric interzisă", a adăugat FINA, precizând că sancţiunile pot merge de la un simplu avertisment sau o amendă până la retragerea medaliei, suspendarea ori anularea rezultatelor.

"Am adăugat acest articol pentru a fi siguri că avem o bază legală dacă ceva de acest gest se va repeta. Această situaţie nu aduce nimic bun pentru imaginea sportului. Nu dorim amestecul politicului", a mai spus Mărculescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel