Filipine: Armata a ucis trei bărbaţi suspectaţi că voiau să comită un atac sinucigaş

Armata filipineză a ucis, într-o confruntare în sudul ţării, trei presupuşi terorişti acuzaţi că plănuiau un atac sinucigaş ca represalii la recenta moarte a liderului grupării Stat Islamic (SI), Abu Bakr al-Bagdadi, au confirmat miercuri pentru agenţia EFE surse oficiale.

Suspecţii au fost ucişi marţi în Sulu, arhipelag care a devenit un refugiu pentru terorişti străini apropiaţi de SI, a declarat şeful Comandamentului Mindanao de Vest, locotenent-colonelul Cirilito Sobejana. 'Atentatul sinucigaş, dejucat, al celor trei membri ai unor grupări teroriste, dintre care doi erau străini, ar fi putut reprezenta o răzbunare pentru moartea liderului SI în Siria', a afirmat Sobejana. El a explicat că armata din Sulu a instalat un punct de control în localitatea Indanan, după ce a primit informaţii privind un atac sinucigaş planificat în Jolo, capitala arhipelagului.

Cei trei suspecţi se deplasau pe motociclete când au văzut militarii şi au început să tragă asupra lor. Schimbul de focuri între cele două părţi a durat cinci minute şi s-a încheiat cu moartea celor trei terorişti, doi de naţionalitate egipteană iar unul posibil filipinez. Aceştia aveau legături cu miliţia locală Abu Sayyaf, care a jurat credinţă SI în 2014 şi care acum este gruparea jihadistă cea mai puternică din sud-estul Asiei, cu o mare prezenţă atât în Sulu, cât şi în insula Basilan din apropiere, ambele aflate în tulburata regiune Mindanao Musulman.

Potrivit mai multor analişti, acolo s-au refugiat în ultimul an aproximativ o sută de terorişti străini fugiţi din califatul autoproclamat de SI în Siria şi Irak, care acum acţionează sub comanda lui Hatib Sawadjaan, noul lider al Abu Sayyaf considerat totodată noul emir al SI în sud-estul Asiei. Sawadjaan este văzut ca fiind 'creierul' dublului atentat cu bombă din ianuarie asupra unei catedrale din Jolo, în care au fost ucişi circa 20 de oameni. Sosirea unor terorişti străini în Filipine a implicat aducerea în ţară a noi forme de violenţă extremă, precum lupii solitari şi atentatele sinucigaşe, un modus operandi care nu era obişnuit în rândul grupărilor locale.

Din august anul trecut, Filipine a fost scena a patru atentate sinucigaşe în Sulu şi Basilan, toate revendicate de SI şi comise - cu excepţia unuia - de către străini. În Mindanao musulman operează de asemenea alte grupări jihadiste fidele SI, precum Luptătorii Islamici pentru Eliberarea Bangsamoro, Ansar Khalifa Philippines sau Maute, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel