Fiat se mută în Polonia. Modelul Panda, pentru început

Producătorul auto italian Fiat Chrysler Automobiles NV analizează posibilitatea mutării producţiei modelului urban Panda în Polonia în ideea de a profita de salariile mai mici din Estul Europei şi a putea produce modele mai scumpe în Italia, au declarat pentru Bloomberg două surse din interiorul companiei. 

Potrivit firmei de cercetare de piaţă IHS Markit, vânzările de vehicule în Europa vor creşte cu 1%, până la 15,3 milioane unităţi în 2017, urmând ca ulterior să scadă treptat fără a mai reveni la vârful din 2017. 

În acest context de creştere anemică, producătorii europeni încearcă să reducă costurile. PSA Group a anunţat luni că va prelua divizia Opel a General Motors Co. pentru a da naştere celui de-al doilea mare constructor auto european. Ford Motor Co. discută cu sindicatele din Marea Britanie în legătură cu îmbunătăţirea eficienţei iar Volkswagen ar putea elimina până la 30.000 de locuri de muncă. 

Pentru Fiat, reducerea costurilor ar putea însemna oprirea producţiei modelului Panda la uzina de la Pomigliano, din apropiere de Napoli, pentru a face mai mult loc pentru producţia de automobile marca premium Alfa Romeo, care profită de pe urma etichetei 'Made in Italy', au declarat sursele citate de Bloomberg. Sursele au adăugat că decizia nu este definitivă şi depinde de vânzările noilor modele Alfa precum sedanul Giulia şi SUV-ul Stelvio. 

Un model ieftin

Modelul Panda, care se comercializează pentru 6.990 de euro, concurează cu alte modele compacte precum VW Up!, Peugeot 108 şi Hyundai i10. Costurile mai mici cu mâna de lucru din Polonia ar putea oferi un avantaj competitiv în lupta pentru clienţi şi profituri, în special având în vedere presiunile pe preţuri. 

Un eventual transfer al producţiei modelului Panda în Polonia ar fi unul în linie cu strategia duală pentru Europa a directorului general de la Fiat, Sergio Marchionne: autoturisme şi SUV-uri premium produse în Italia combinate cu vehicule ieftine construite în 
ţările cu costuri mici cu mâna de lucru. Fiat a mai făcut şi alte transferuri similare spre zone de producţie mai ieftine din afara Europei Occidentale. De exemplu, sedanul şi hatchback-ul Tipo sunt produse la un joint venture din Turcia, în timp ce modelul 500 este produs în Polonia iar varianta mai mare 500L este produs în Serbia, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel