Fenomenul care îl sperie pe Putin: Opriți-l cu orice preț!

20 noi 2014 / 20:47

Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut șefilor structurilor de securitate să oprească cu orice preț "revoluțiile colorate", precum cele care au debarcat guverne în mai multe foste republici sovietice.

În același timp, oficiali ruși au acuzat Statele Unite că "destabilizează" situația din Ucraina pentru că iau în considerare livrarea de arme Kievului. 

"În lumea modernă, extremismul este folosit ca instrument geopolitic și pentru refacerea sferelor de influență. Am văzut la ce consecințe tragice au dus asa-numitele revoluții portocalii", a spus Putin la o ședință la Consiliului de Securitate al Rusiei, conform The Telegraph.

"Pentru noi reprezintă o lecție și un avertisment. Ar trebui să facem orice este necesar pentru ca așa ceva să nu se întâmple niciodată în Rusia", a insistat Putin.

"Revoluțiile colorate" au fost o serie de manifestații care au dus la colapsul guvernelor din foste republici sovietice precum Ucraina, Georgia sau Kârgâstan în anii 2000. O revoluție similară a dus la debarcarea, în februarie, a președintelui pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Kremlinul a considerat că protestele din Ucraina sunt o lovitură de stat suținută de puterile vestice.

Peste 1.000 de oameni au murit în luptele din Ucraina de la semnarea unui armistițiu, în septembrie, între separatiști și guvernul de la Kiev.

Scântei la summitul G20. Premier, lui Putin: Dăm mâna, cu o condiție