Femei în parlament. Ce loc ocupă România în topul Europei

Parlamentul României
Parlamentul României

Eurostat a publicat datele cu privire la numărul de femei care ocupă locuri de parlamentari în Europa.

Aproximativ 30% din locurile în parlamentele naţionale din Uniunea Europeană erau anul trecut ocupate de femei, procentul fiind în creştere din 2003, când acestea reprezentau o cincime (21%), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2018, cel mai ridicat procentaj al femeilor în parlamentele naţionale se înregistra în Suedia (47%), Finlanda (42%), Belgia şi Spania (ambele cu 40%), Austria (37%), Danemarca şi Portugalia (ambele cu 36%) şi Italia (35%), iar cel mai scăzut în Ungaria (13%), Malta (15%), Cipru şi Grecia (18%) şi România (20%).

Pe teritoriul UE, procentajul bărbaţilor în parlamentele naţionale este considerabil mai ridicat decât al femeilor. Nicio ţară din UE nu are mai multe femei decât bărbaţi în parlamentele naţionale.

Citește și: Moțiune anti-Toader, vot în Parlament. Ce așteaptă Chirieac de la PSD: Toți vor spune

Cel mai ridicat procent s-a înregistrat anul trecut

De asemenea, procentul femeilor membre ale guvernelor (miniştri sau secretari de stat) a crescut în UE de la 23% în 2003 la 30% în 2018.

Anul trecut, cel mai ridicat procentaj al femeilor membre ale guvernelor se înregistra în Spania şi Suedia (52%), Franţa (49%), Olanda (42%) şi Danemarca (41%), iar cel mai scăzut în Ungaria (7%), Malta (12%), Cipru, Italia şi Polonia (17,0%). Peste media UE de 30% se află şi Bulgaria, Germania, Finlanda, Austria, Portugalia, Slovenia, România şi Marea Britanie.

Numărul femeilor care deţineau funcţia de preşedinte şi premier în ţările din UE a crescut de asemenea în perioada 2003 - 2018.

În 2018, erau trei femei care conduceau guverne (11%), faţă de niciuna în 2003. Totuşi, în timpul acestei perioade de 15 ani, procentul femeilor care deţineau funcţia de premier în ţările din UE nu a depăşit niciodată 14%, ceea ce înseamnă că nu au fost niciodată mai mult de patru femei în această poziţie, în acelaşi timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel