Faţa nevăzută a Lunii. Reușita Chinei: prima aselenizare

Luna
Luna

Modulul Chang'e-4 al Chinei a reuşit prima aselenizare realizată vreodată pe faţa nevăzută a Lunii.

Joi dimineața China a reușit prima aselenizare realizată vreodată pe faţa nevăzută a Lunii, au informat mass-media de stat, conform AFP. Modulul de explorare Chang'e-4, lansat pe 8 decembrie, a aselenizat în siguranţă la ora 10:26 ora Beijingului (02:26 GMT), a informat China New News Agency. El a trimis o fotografie a suprafeţei lunare către satelitul Queqiao, aflat pe orbită în jurul Lunii, a precizat televiziunea publică CCTV.

Spre deosebire de faţa Lunii aflată cel mai aproape de Pământ, care este întotdeauna îndreptată spre planeta noastră, nicio sondă sau modul de explorare nu au atins vreodată solul celeilalte părţi. Faţa ascunsă a satelitului natural al Terrei este montană şi accidentată, presărată cu cratere, în timp ce faţa vizibilă oferă multe suprafeţe plane, care permit aselenizarea. Una dintre provocările majore este de a comunica cu robotul lunar: întrucât faţa ascunsă este întotdeauna orientată în direcţia opusă faţă de Pământ, nu există nici o linie directă pentru transmiterea semnalelor, cu excepţia instalării unei releu.

Citește și: Cercetătorii chinezi, pregătiți de contactul cu fața nevăzută a Lunii

În luna mai, China a lansat satelitul de telecomunicaţii Queqiao, poziţionat pe orbita lunară astfel încât să transmită comenzile şi datele schimbate între Terra şi modul. Dispozitivul chinez trebuie să efectueze studii privind frecvenţele radio reduse, resursele minerale şi cultivarea de roşii şi alte plante. Chang'e 4 continuă misiunea de succes Chang'e 3 care a trimis pe Lună, în decembrie 2013, un modul de aselenizare şi un rover autonom denumit Yutu (iepurele de jad) , care a rămas activ timp de 31 de luni.

Citește și: China, poziție de forță. Poate recurge la luptă armată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel