EXCLUSIV  FAKE NEWS. Raluca Radu, profesor FJSC, avertizează: Site-uri importante din România care lansează știri false

Raluca Radu, profesor la Universitatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din București, a vorbit la interviurile DCNews despre fenomenul „Fake News". 

Raluca Radu a atras atenția asupra faptului că nu doar site-urile independente, obscure, lansează astfel de știri. 

Profesorul universitar a evocat un studiu recent, în urma căruia a reieșit faptul că în țările occidentale, ponderea știrilor false care ajung la public este foarte mică, spre deosebire de România, unde există site-uri de știri false foarte accesate. Succesul site-urilor de știri false românești este explicat prin faptul că acestea aparțin unor redacții de știri importante.

„În alte țări, de exemplu în Franța sau Italia există site-uri care lansează tot felul de știri false și care sunt văzute de foarte puține dintre publicurile digitale. Este un studiu recent al Reuters Institute de la Universitatea din Oxford, care zice că probabil, în Italia și Franța, 1% din publicurile digitale ajung pe aceste site-uri. În România există site-uri pe care ajunge foarte multă lume, pentru că sunt legate de redacții foarte cunoscute care lansează știri despre care este clar că sunt false." 

Nu doar site-urile obscure lansează știri false

Chiar și site-urile care beneficiază de o importantă credbilitate în spațiul public lansează știri false. 

„Apar știri false și pe site-uri pe care zici că ar trebui să găsești știri evident, corecte. De exemplu, era o știre dintr-un ziar cu o circulație foarte mare, care spunea că decoctul de măceșe de scapă de turbare (...) Acum dacă cineva vrea să-l caute, sigur îl găsește și e un site unde mai găsești și știri obișnuite, normale. Deci nu sunt neapărat site-uri marginale pe care le creează cineva ca să facă bani din publicitate automatizată. Nu sunt site-uri făcute în Macedonia, într-un orășel mic în care inventăm noi știri despre Trump", a declarat Raluca Radu.

Vezi AICI interviul integral.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel