FACIAS solicită CSM sesizarea Inspecției Judiciare în cazul avocatului mort după 20 de ore de audieri la DIICOT

Autoturismul fostului avocat Ernest Andrei Moldoveanu, după accidentul în care a fost implicat  Foto: Antena 3
Autoturismul fostului avocat Ernest Andrei Moldoveanu, după accidentul în care a fost implicat Foto: Antena 3

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitând acestuia să dispună sesizarea Inspecției Judiciare, pentru a efectua verificări prealabile privind posibile abateri disciplinare ale procurorilor DIICOT de la Biroul Teritorial Dâmbovița.

Solicitarea FACIAS vine în contextul în care la începutul lunii decembrie a anului trecut, avocatul Ernest Andrei Moldoveanu, fost decan al Baroului Dâmbovița, a decedat într-un accident de circulație, după ce a stat aproape 20 de ore la audieri la DIICOT, cauza producerii acestui accident fiind, probabil, oboseala excesivă.

Totodată, FACIAS a solicitat dispunerea de verificări privind modul în care procurorii au efectuat activitățile de urmărire penală și dacă acestea au fost făcute cu încălcarea normelor reglementate de Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor.

Conform acestor norme, judecătorii și procurorii au datoria de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor și sunt obligați să le apere demnitatea, integritatea fizică și morală tuturor persoanelor care participă la procedurile judiciare.

Prezența unei persoane în fața organelor de anchetă, indiferent de calitatea procesuală, are un puternic impact emoțional, iar faptul că acestea stau ore întregi pe holurile Parchetului, uneori fără posibilitatea de a-și procura mâncare și apă, diminuează considerabil capacitatea acestora de a participa la ascultare.

În cazul de față, avocatul Ernest Andrei Moldoveanu s-a prezentat la Parchet pe data de 3 decembrie 2019, la ora 10.00. Datorită numărului persoanelor citate în cauză dar şi a organizării defectuoase a activităţii de anchetă, prin neprogramarea şi necitarea eşalonată, pe ore, a persoanelor de audiat, s-a ajuns în situaţia ca ascultarea clientului asistat de avocatul Moldoveanu să înceapă în jurul orelor 04:00 ale zilei următoare celei în care fusese citat şi se prezentase la parchet (în 4 decembrie), finalizându-se în jurul orelor 06:00, deci după cca. 20 de ore. La scurt timp după ce a părăsit sediul parchetului, avocatul Ernest Andrei Moldoveanu a suferit un accident de circulaţie soldat cu decesul acestuia, intrând cu maşina într-un TIR, cauza fiind cel mai probabil oboseala acumulată în cele cca. 20 de ore cât a stat la audieri.

FACIAS apreciază drept abuzivă modalitatea prin care procurorii de caz au înțeles să efectueze audierile, cu încălcarea flagrantă a drepturilor procesuale ale persoanelor audiate, încălcând drepturi fundamentale constituționale, așa cum sunt dreptul la viață și dreptul la integritate fizică.

Nu în ultimul rând, FACIAS solicită CSM să elaboreze, în completarea regulamentului parchetelor, norme detaliate privind procedura de urmat în instrumentarea cauzelor complexe, ce necesită audierile a numeroase persoane, în scopul asigurării unei anchete eficiente, cu respectarea drepturilor tuturor participanților la aceste proceduri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel