Extremismul pe Internet, sancţionat DUR

Numărul de condamnări pentru 'extremism' în postări pe internet a crescut în Rusia, a constatat miercuri un ONG rus, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu o aplicare 'prea laxă' a legii în detrimentul 'libertăţii de exprimare', informează AFP.

Potrivit raportului anual elaborat de Centrul Sova specializat în studiul xenofobiei, numărul de condamnări pentru 'propagandă extremistă' a trecut de la 228 de persoane în 2017, dintre care 47 au primit închisoare cu executare, comparativ cu 220 de condamnaţi în total în 2016.

Aproape 96% dintre condamnările în virtutea legii contra 'propagandei extremismului' vizează afirmaţii, fotografii sau imagini video postate pe internet, notează organizaţia nonguvernamentală, care subliniază că este 'dificil' de ştiut dacă această lege nu este un pretext pentru a spori 'presiunea politică'. 'Lupta contra extremismului se intensifică, limitând libertatea de expresie. Aceste limitări sunt adesea interpretate de manieră prea laxă', estimează organizaţia.

[citeste si]

Printre persoanele vizate se numără liderul mişcării ultranaţionliste Russkie, Dmitri Demuşkin, condamnat în aprilie la doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a postat de reţelele sociale imagini cu caracter rasist. Alte şase persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea pentru postări pe reţele sociale. 'Considerăm aceste pedepse prea severe', şi-a exprimat regretul Centrul Sova.

ONG-ul remarcă, de asemenea, că lista de articole interzise pentru extremism în Rusia a fost completată de 33 de ori în timpul anului, incluzând între altele texte ale unor istorici şi 'articole paşnice ale opoziţiei'. Anul 2017 a fost marcat şi prin interzicerea şi înregistrării drept 'organizaţie teroristă' a Medjilis, Adunarea tradiţională a tătarilor din Crimeea, comunitate musulmană ce se opune majoritar anexării în 2014 a Crimeei de către Rusia. Şi Martorii lui Iehova au fost interzişi pe motivul luptei împotriva extremismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel