Expoziție în memoria lui Augustin Buzura, la Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române împreună cu Fundația Culturală „Augustin Buzura" vă invită să vizitați , la sediul din Calea Griviței 64-66, parter expoziția „AUGUSTIN BUZURA – Conștiința Scrisului". Aceasta a fost vernisată la sfârșitul lunii iulie, dar va putea fi vizitată până în data de 23 august.

Augustin Buzura (n. 22 septembrie 1938, Berința, județul Maramureș – d. 10 iulie 2017, București) a fost un psihiatru, prozator și eseist român contemporan, autorul unor scenarii cinematografice. Din 1992 a fost membru titular al Academiei Române. Augustin Buzura a urmat cursurile pre-universitare la Liceul „Gheorghe Șincai" (în prezent, Colegiul Național „Gheorghe Șincai" din Baia Mare). A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj (1958–1964).

A renunțat la profesia de medic psihiatru și s-a dedicat literaturii. Metodele psihiatrice de investigare a conștiinței umane se regăsesc în romanele sale.

Augustin Buzura a debutat în literatură cu volumul de nuvele Capul Bunei Speranțe (1963). A fost redactor la revista Tribuna din Cluj. Din 1990 a devenit președinte al Fundației Culturale Române, iar între 2003–2004 al Institutului Cultural Român. A fost director al revistei Cultura.

«Trecerea sa din ziua de 10 iulie 2017 a fost numai o iluzie pentru mințile noastre obișnuite cu limitele condiției umane, căci altminteri scriitorul trăiește prin „arta sa lungă", care-l plasează sub zodia eternității.

AUGUSTIN BUZURA a rămas credincios artei literare și României toată viața sa. A investigat „absenți", „fețe ale tăcerii", „orgolii", „voci ale nopții", „refugii", „drumul cenușii", a făcut „recviem pentru nebuni și bestii" sau „raport asupra singurătății", recreând lumea după o cheie de el știută, dar potrivită pentru a deschide sufletele și mințile milioanelor de cititori.» Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

Expoziția va fi deschisă până în 23 august, arată MNLR într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel