Expoziție cu amintiri din "epoca de aur". Se colectează obiecte din donații

Comunism 17
Comunism 17

Un muzeu relizează o expoziție cu obiecte din donații.

Muzeul Judeţean Olt colectează obiecte din donaţii în vederea organizării unei expoziţii cu amintiri din "epoca de aur", a anunţat directorul instituţiei muzeale, dr. Laurenţiu Guţică Florescu, care a precizat că intenţionează să înceapă demersuri pentru a crea la Scorniceşti un muzeu al comunismului.

 

"Nimeni nu poate scoate perioada comunistă din istoria noastră recentă"

Potrivit lui Laurenţiu Guţică, perioada comunistă "nu poate fi scoasă din istorie".

"Nimeni nu poate scoate perioada comunistă din istoria noastră recentă. Vă invităm aşadar să retrăim pas cu pas epoca în care părinţii noştri au trebuit să ne crească muncind în trei schimburi, iar noi, generaţia copiilor 'decreţei' sau a celor cu 'cheia la gât' să ne găsim 'pasiuni' precum cititul (colecţia BPT, Biblioteca Şcolarului etc), muzica (...), şahul, colecţionarea de timbre poştale, surprize din pachetele de gumă de mestecat, cartoane din cutiile de chibrituri, capace de sticle, practicarea unor sporturi (..), participarea la construirea de navomodele şi rachetomodele, confecţionarea ierbarelor, insectarelor şi a caietelor tip oracol", a scris miercuri, pe Facebook, dr. Laurenţiu Guţică.

"Nu putem blama copilăria noastră"

Directorul Muzeului Judeţean Olt a arătat că scopul acestui demers este prezentarea adevărului, pentru ca tinerii şi copiii să afle cum au trăit părinţii lor.

"Noi am învăţat să citim la lumina lămpii, nu ne-am jucat pe calculatoare sau telefoane mobile. Nu suna a frustrare ci mai degrabă a chemare spre aprofundarea unor lucruri ce ţin de perenitate... Nu putem blama copilăria noastră din cauza unei ideologii în vogă timp de 50 de ani. Generaţiile post 1989 trebuie să afle adevărul chiar dacă sună dureros, chiar dacă o să fim stigmatizaţi şi trimişi în categoria nostalgicilor. Noi am mers la şcoală când nu aveam căldură şi lumină, am stat la cozile pentru lapte, ouă, carne şi am mâncat pâine pe cartelă. Muzeul Judeţean Olt vă aşteaptă aşadar în fiecare zi să veniţi fiecare cu un obiect din perioada ante 1989 pentru a depăna amintiri din aşa numita 'epocă de aur'! Copiii noştri trebuie să afle cum au trăit părinţii lor, chiar dacă unii o să creadă că 'am trăit în preistorie'", a mai scris Guţică.

Citește și: PNL condiționează susținerea Codruței Kovesi. Heiuș: S-a întâmplat între timp altceva

Ce au donat oamenii

Laurenţiu Guţică Florescu a declarat miercuri, că a început campania de colectare a unor obiecte reprezentative pentru perioada de dinainte de 1989 de aproximativ o săptămână şi jumătate, iar de atunci au fost donate zeci de piese. Donatorii sunt rugaţi să prezinte povestea fiecărui obiect.

"Au fost donate cărţi, timbre, reviste, chiar o colecţie întreagă de la o revistă, un televizor, insigne, portrete ale tovarăşilor înrămate, schiuri, uniforme, şnururi pentru uniforme, o maşină de cafea, un pick-up etc. Eu am adus prima mea undiţă, primită la 14 ani. Sunt convins că vom primi foarte multe obiecte, diverse, reprezentative, astfel încât, undeva în toamna acestui an, să avem şi o expoziţie", a declarat Guţică.

El a menţionat că îşi doreşte amenajarea la Scorniceşti, în localitatea natală a lui Nicolae Ceauşescu, a unui muzeu al comunismului. "Mi-aş dori să putem amenaja şi un muzeu al comunismului, la Scorniceşti, acolo unde, până în 1989, a fost un astfel de muzeu, cel mai mare din ţară şi unde acum clădirea este în paragină", a mai precizat Laurenţiu Guţică.

Citește și: Kovesi, audiere. Caramitru: E ultima luptă. Ora 23:59

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel