EXCLUSIV  EXIT POLL IRES rezultate prezidențiale 2019. Vasile Dâncu, despre MARILE mize ale votului

Sociologul Vasile Dâncu (PSD)
Sociologul Vasile Dâncu (PSD)

Duminică, la ora 21.00, datele exit poll realizat de IRES împreună cu REALITATEA, vor putea fi văzute și pe DC NEWS.RO. Până atunci, aflăm de la profesorul Vasile Dâncu, fondator IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie), toate mizele politice din ziua votului la alegerile prezidențiale 2019.

DC News: Care vor fi provocările primului tur al alegerilor prezidențiale 2019?

Vasile Dâncu: ”Alegerile prezidențiale din acest an, deși nu au avut o campanie pe măsură fiind mai mult o non-campanie demonstrată de 10% din votanții care spun că această campanie i-a convins să își modifice opțiunea de vot, a fost neinteresantă pentru votanți. De exemplu, doar 26% dintre aceștia spun că sunt foarte interesați în urma acesteia”.

Cât despre mize, profesorul a spus: ”În primul rând, este o miză pe care o au partidele de dreapta. Este o miză împărțită în două pentru că PNL și Klaus Iohannis vor să obțină o victorie care să însemne un prolog pentru următorii 5 ani. Cu siguranță, este o miză importantă. Cu cât Klaus Iohannis și PNL au un scor mai bun, cu atât se gândesc că vor fi vioara întâi în următorii 5 ani. Prin alegerile prezidențiale 2019, de fapt, se pregătește anul electoral 2020. Evident, aici este și a doua miză, care este tot pe partea dreaptă. Este miza repartiției votului între PNL, o combinație între fostul PD și fostul PNL, și ceea ce înseamnă noile partide reprezentate de Dacian Cioloș și Dan Barna. Prin urmare, este și o bătălie în interiorul dreptei, pentru supremație.

De asemenea, este miza în care dreapta dorește să spună faptul că s-au terminat 30 de ani de tranziție amestecată, în care stânga a condus mai mult decât dreapta și că începe o perioadă a supremației dreptei în România. Sigur că  este în primul rând un program politic, deși este mai mult o declarație politică, dar și aceasta este o miză a alegerilor prezidențiale 2019.

Pe de altă parte, după 30 de ani, cred că este un moment când alegerile vizează și o schimbare de model. Cred că în următorii ani se va repune problema modelului de republică pe care îl avem, ce tip de prezidențialism ne dorim, pentru că această republică semi-prezidențială, din prezent, nu mulțumește pe nimeni. Probabil că după anul 2020 sau chiar anul viitor se va discuta mai mult despre modificarea Constituției și ce tip de republică ne dorim. Să nu uităm că în acest moment există 20% dintre cetățeni care votează și care, în fond, sunt regaliști și își doresc o formă de monarhie chiar dacă nu una în sensul clasic, ci una care ar putea să împartă puterea în statul republican de acum. Avem o încercare de reconfigurare a scenei politice pe termen lung. 

Miza PSD

Există și miza PSD, miza stângii, care va fi obligată ca în viitor să găsească o nouă identitate după ce în acești trei ani de guvernare a schimbat și și-a dat jos propriile guverne. A demonstrat că nu este în stare să aibă o coerență foarte bună în a ține un guvern stabil și a marca scena politică cu toate că au luat foarte multe măsuri care erau apreciate de masele populare. Miza stângii este schimbarea, dorința de a demonstra că la aceste alegeri reușește să obțină un scor bun pentru ca la alegerile locale și la alegerile generale să se revigoreze printr-o nouă formulă pe care probabil o vor încerca cei care se află acum la conducerea PSD”.

 

Vezi și EXIT POLL IRES rezultate prezidențiale 2019. Dâncu: Când pot apărea surprize la vot

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel