Eurostat: Inflaţia, în creștere

eurostat
eurostat

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut în septembrie 2018 până la 2,1%, de la 2% în luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată vineri de Eurostat, informează Reuters.

Cifra comunicată de Eurostat este în linie cu estimările analiştilor care mizau pe o inflaţie de 2,1%. În acest moment inflaţia din zona euro este uşor peste obiectivul ţintă al BCE, respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. Potrivit Eurostat, în luna septembrie, cele mai semnificative majorări de preţuri în zona euro s-au consemnat la energie, care a înregistrat o creştere anuală de 9,5%, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au crescut cu 2,7%, şi preţurile la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,3%. În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut de la 1,2% până la 1,1%. Aceste date par să conteste punctul de vedere al oficialilor de la Banca Centrală Europeană potrivit cărora inflaţia de bază ar urma să crească la finele anului, după ce mult timp a rămas blocată în apropierea nivelului de 1%.

România, cea mai mare rată a inflației

Anterior, Eurostat a informat că în luna august România a avut, pentru a şaptea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%, după o rată anuală a inflaţiei de 4,3% înregistrată în iulie. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în august până la 2,1%, în timp ce în zona euro inflaţia a scăzut până la 2%. În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei în luna august au fost înregistrate în România (4,7%), Bulgaria (3,7%), Estonia (3,5%) şi Ungaria (3,4%). Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere la 3,5%, de la 3,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a anunţat, recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 2,7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel