Europarlamentare. ALDE, campanie împotriva naționaliștilor și populiștilor

Parlamentul European. foto: Twitter, European Parliament@Europarl_EN
Parlamentul European. foto: Twitter, European Parliament@Europarl_EN

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), şi-a lansat vineri, la congresul desfăşurat la Madrid, campania pentru alegerile europarlamentare cu o pledoarie puternică împotriva populismului şi naţionalismului, criticându-i totodată şi pe popularii europeni pentru că nu l-au exclus din familia lor politică pe premierul ungar Viktor Orban, transmite agenţia EFE. 

Trebuie să câştigăm în dauna populiştilor şi a naţionaliştilor în toată Europa, a spus în discursul său preşedintele grupului liberal din Parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt. A sosit momentul să începem lupta pentru a salva sufletul Europei, a adăugat el, înainte de a-i ataca pe conservatorii din Partidul Popular European (PPE) pentru că, la congresul lor încheiat joi la Helsinki, nu au exclus din acest partid european Fidesz-ul condus de Viktor Orban. 

Pentru că Orban continuă să facă parte din clubul lor, (popularii n.red) au pierdut orice autoritate morală de a guverna Europa, consideră Verhofstadt. 

Vorbind în termeni asemănători, preşedintele partidului ALDE, olandezul Hans van Baalen, s-a arătat convins că populiştii şi naţionaliştii nu vor câştiga la alegerile europene. Suntem capabili să-i controlăm. Nu vor guverna Europa, nu au soluţii, a spus el într-o declaraţie acordată agenţiei EFE înaintea congresului, la finalul căruia, sâmbătă, s-ar putea adopta o rezoluţie împotriva naţionaliştilor şi populiştilor prezentată de gazda reuniunii, partidul spaniol Ciudadanos. Europa trebuie să construiască punţi, nu ziduri, a spus liderul acestui partid, Albert Rivera, lansând totodată liberalilor europeni un apel la unitate. 

Atac la Orban și Salvini

La rândul ei, Astrid Panosyan, reprezentantă a partidului francez La Republique en Marche (LREM), formaţiunea preşedintelui Emmanuel Macron, a vorbit şi ea despre naţionalism şi populism şi a subliniat că este important ca aceste fenomene să fie oprite, menţionând că ele afectează nu doar Ungaria, ci şi Italia, unde liderul extremei drepte, Matteo Salvini, este vicepremier. 

Europenii ştiu deja cine sunt Salvini şi Orban. Este momentul să ştie şi cine suntem noi, să le arătăm ce putem face, a continuat ea, insistând că aceştia sunt adversarii. Trebuie să construim un grup în Parlamentul European (...), să lucrăm împreună, în coaliţie şi credem că ALDE este inima în care En Marche va fi în această coaliţie în Parlamentul European, a mai spus Astrid Panosyan, conform discursului redat de agenţia EFE. 

Macron nu face parte din ALDE

Partidul preşedintelui Emmanuel Macron nu face parte din ALDE, dar a trimis reprezentanţi la congresul acestui partid european, în contextul în care liderul de la Elysee caută aliaţi pentru alegerile europarlamentare care să susţină viziunea sa 'progresistă' asupra Uniunii Europene. 

În opinia preşedintelui francez, confruntarea dintre 'progresişti' şi 'naţionalişti' va fi determinantă pentru rezultatul alegerilor europarlamentare, un scrutin pe care formaţiunile naţionaliste îl văd ca pe o oportunitate de a-şi extinde influenţa şi de a combate nu doar imigraţia ilegală, ci şi aprofundarea integrării europene, aceasta din urmă fiind o altă idee pentru care pledează Macron, el susţinând diminuarea rolului statelor naţionale în favoarea Bruxelles-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel