Eurespal. Dr. Rădulescu, precizare importantă

Vasi Rădulescu
Vasi Rădulescu

Producătorul francez al medicamentului Eurespal, folosit de multă vreme în cazul infecțiilor respiratorii, a anunțat că îl retrage de pe piață din cauza unor posibile efecte averse care ar afecta, la nivel cardiac, consumatorii. Deja farmaciile din România au primit informarea din partea producătorului și Eurespal a fost oprit de la vânzare atât sub formă de sirop, cât și sub formă de comprimate. Dr. Vasi Rădulescu a avut prima reacție despre acest medicament. 

Dr. Vasi Rădulescu este de părere că Eurespalul a creat doar panică și isterie și că, de fapt, "era de mult timp trecută „prelungirea segmentului QT" printre reacțiile adverse posibile".

Iată ce declară medicul pe pagina de Facebook:

"Big Pharma vrea să ne omoare. Brrrrr...

Știți deja cu toții de atenționarea cu Eurespalul (sirop și comprimate), acel medicament împotriva tusei utilizat la greu în ultimele decenii. Ei bine, era de mult timp trecută „prelungirea segmentului QT" printre reacțiile adverse posibile, dar nu s-a mai panicat nimeni, pentru că multe alte substanțe pot afecta acea bucată pe EKG (și amiodarona o poate face, și unele antibiotice, și unele antidepresive).

Acel QT prelungit crește riscul unei aritmii severe denumită „torsada vârfurilor".

Totuși, plecând chiar de la un studiu nonclinic, fără o anchetă riguroasă, producătorul a decis că e bine să aibă extraprudență față de oameni și a retras acel preparat de pe piață, după ce s-au raportat câteva cazuri în multele decade de uz. Și isterie cât cuprinde, desigur.

Iată cum Big Pharma, mereu ahtiată de profit, controlatoare de populație prin intermediul pastilelor și mai ales vaccinurilor (sunt sarcastic, punctez să fie clar), ne vrea doar răul.

Să rămânem calmi. Nu e motiv de panică. Suntem campioni la exagerări și băgat spaima". 

Eurespal - Reacții adverse

 

Potrivit prospectului Eurespal are ca efecte adverse tulburări ale sistemului nervos Frecvente: somnolenţă. Efecte cu frecvenţă necunoscută: ameţeli Tulburări cardiace - Eurespal Rare: tahicardie moderată (bătăi neobişnuit de rapide ale inimii), care se ameliorează după scăderea dozelor. Tulburări gastro-intestinale Frecvente: dereglări gastro-intestinale, greaţă, dureri de stomac. Cu frecvenţă necunoscută: diaree, vărsături. Tulburări generale Cu frecvenţă necunoscută: astenie, oboseală. Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat Rare: înroşirea pielii, erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, gâtului, pete roşii pe piele. Sunt posibile reacţii de hipersensibilitate (edem angioneurotic, eritem pigmentar fix). Cu frecvenţă necunoscută: prurit. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, se arată în prospectul Eurespal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel