Eugen Tomac: Excepție de neconstituționalitate privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților

Deputatul Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP, a anunţat vineri că a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, într-un proces aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa a admis cererea. 

Concret, deputatul spune că potrivit "statisticilor oficiale ale statului", numărul cetăţenilor români care au domiciliul în străinătate, temporar sau permanent, ajunge la "peste un milion", dintr-un total de "3,5 milioane de români care muncesc peste hotare". 

"Plecând de la această evidenţă, în mod clar numărul parlamentarilor trebuia să fie mult mai mare", a susţinut liderul PMP. 

"În calitate de deputat am sesizat prin instanţă Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Legii 208/2015. Cerem ca Curtea Constituţională să decidă cât mai rapid cu privire la neconstituţionalitatea articolelor 4 şi 5 alineat 1, 4, 5 şi 6, raportat la articolul 25, articolul 42 alineatul 3 şi articolul 84 alineatul 1 şi anexa 1 din Legea 208/20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente", a declarat Eugen Tomac, într-o conferinţă de presă. 

Preşedintele executiv al PMP a adăugat că sesizarea va trebui judecată "urgent"de Curtea Constituţională, pentru că, în cazul în care va admite excepţia de neconstituţionalitate, "alegerile trebuie anulate". 

El a explicat că procesul de la CAB, în care are calitatea de intervenient, este deschis de o asociaţie cu activitate în diaspora - Institutul "Fraţii Golescu". 

"Institutul 'Fraţii Golescu' a atacat în instanţă Hotărârea 8/2016 a AEP cu privire la Registrul Electoral al românilor de peste hotare. La solicitarea acestei organizaţii, am intervenit şi eu în acest proces şi în calitate de deputat care îi reprezintă pe cetăţenii români din străinătate am ridicat excepţia de neconstituţionalitate cu privire la norma de reprezentare a cetăţenilor români care locuiesc peste hotare. (...) Procesul în instanţă a început de câteva luni. Ieri (joi - n.r.), practic, Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea mea de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate (...) şi a sesizat Curtea", a precizat Tomac. 

El a susţinut că "nu a existat niciun fel de fundamentare" din partea Comisiei de Cod electoral, "patronată de PNL şi PSD", privind stabilirea numărului de mandate pentru diaspora. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel