Eugen Teodorovici, la Ecofin. Discuţii pe marginea priorităţilor Uniunii Europene

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

"Este foarte importantă implicarea partenerilor sociali în dezbaterea pe marginea priorităţilor economice ale Uniunii Europene", a declarat Eugen Teodorovici, preşedintele Consiliului Ecofin.

Prima reuniune informală a miniştrilor de Finanţe organizată în marja Preşedinţiei române a Consiliului UE a debutat astăzi, 5 aprilie 2019, la Bucureşti, cu o discuţie, în timpul prânzului de lucru, despre noile opţiuni de finanţare ale bugetului european şi despre legăturile dintre Cadrul Financiar Multianual şi Semestrul European. În timpul primei sesiuni de lucru, miniştrii s-au axat pe priorităţile pentru viitorul ciclu instituţional şi calea de urmat pentru Uniunea Pieţelor de Capital. 

"Motto-ul Preşedinţiei române a Consiliului UE este coeziunea o valoare europeană comună. De aceea, pentru prima dată în istoria Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare, am hotărât să invităm patru reprezentanţi ai partenerilor sociali la reuniunea informală a Consiliului, la dezbaterea legată de priorităţile viitorului ciclu instituţional. În plus, considerăm că această discuţie ar trebui să abordeze în esenţă o mai bună relaţie între statele din zona euro şi cele non-euro pentru atingerea coeziunii necesare în Uniunea Europeană. Am putea contribui, astfel, la creşterea încrederii, la o îmbunătăţire a coordonării şi a eficienţei, la evitarea tensiunilor, sporind, totodată, atractivitatea zonei euro pentru statele non-euro", declară Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor din România, preşedintele Consiliului Ecofin. 

Schimbări ale sistemelor economice


Transformările economice din ultimele decenii au provocat numeroase schimbări ale sistemelor economice, politice, instituţionale, dezvoltarea socială şi demografică, progrese ale tehnologiei şi ale comerţului. Uniunea Europeană a avut un rol activ în adaptarea priorităţilor la transformările economice. Cu toate acestea, creşterea incertitudinilor la nivel global ar putea creşte riscurile pentru statele membre în ceea ce priveşte creşterea inclusivă şi convergenţa. 

Actualul ciclu instituţional se apropie de final şi Preşedinţia română a Consiliului UE a solicitat mai demult o discuţie la nivel informal în cadrul Consiliului Afaceri Economice şi Financiare pe marginea priorităţilor pentru următorul ciclu. 

Mic dejun de lucru



Preşedinţia a lansat dezbaterea la micul dejun de lucru de la Consiliul Ecofin din 22 ianuarie 2019, la finalul căruia preşedintele Consiliului i-a solicitat Comitetului Economic şi Financiar să pregătească o bază de discuţie. De asemenea, Preşedinţia a invitat Bruegel, un think tank de la Bruxelles, specializat în economie, să prezinte o contribuţie la Ecofinul Informal. 

În privinţa Uniunii Pieţelor de Capital (UPC), miniştrii au discutat despre paşii următori şi despre progresele importante care au fost făcute în timpul Preşedinţiei române pentru dezvoltarea arhitecturii UPC. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel