Eugen Teodorovici: Este o decizie istorică pentru România

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Bursa de Valori Bucureşti a fost promovată de agenţia FTSE Russell la statutul de Piaţa Emergentă Secundară, de la cel de Piaţă de Frontieră, ceea ce înseamnă o recunoaştere a progresului făcut în ultimii ani de piaţa de capital din România.

'Anunţul FTSE Russell de astăzi este o decizie istorică pentru România, un nou pas către realizarea unui proiect de ţară pentru care am insistat în ultimii ani de zile şi care este legat şi de procesul de aderare la moneda Euro. Piaţa de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei Ťinvestment gradeť de care beneficiază ţara noastră în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti.

Decizia de astăzi este atât o bătălie câştigată după 5 ani de muncă intensă în sprijinul trecerii bursei româneşti la statutul de Ťpiaţă emergentăť, cât şi o realizare importantă pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politică', a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Ministrul român consideră că această decizie reflectă cadrul macroeconomic favorabil al ţării noastre, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor şi paşii extraordinari făcuţi de autorităţi pentru creşterea atractivităţii pieţei bursiere de la Bucureşti. Conform estimărilor, trecerea la statutul de piaţă emergentă se traduce şi prin accesul ţării noastre la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari decât cele alocate pieţelor de frontieră, atragerea de capital străin creând şi premisele creşterii acţiunilor companiilor cotate la bursa de la Bucureşti.

Teodorovici precizează că în acelaşi timp, toate autorităţile implicate în acest proiect trebuie să continue reformele pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti, inclusiv prin crearea unei contrapărţi centrale româneşti, prin dezvoltarea pieţei de derivate şi prin creşterea capacităţii de finanţare a economiei reale.

'Ministerul Finanţelor va continua să ia toate măsurile în acest sens, consolidându-şi eforturile de asigurare a unui cadru macroeconomic favorabil, a încrederii investitorilor în economia românească şi de creştere a atractivităţii pieţei de capital din România, inclusiv prin sprijinirea procesului unor noi IPO-uri ale companiilor de stat. Sunt convins că decizia de astăzi este un semnal-cheie şi pentru investitorii americani care au acum o dovadă în plus a extraordinarelor oportunităţi pentru investiţii oferite de România', a precizat ministrul Eugen Teodorovici, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.

Atribuţiile MFP

În acelaşi timp, ministrul Eugen Teodorovici a subliniat şi o serie de contribuţii ale MFP la dezvoltarea pieţei de capital şi diversificarea instrumentelor de finanţare puse la dispoziţia investitorilor, pentru a deveni o alternativă viabilă la finanţarea prin intermediul sectorului bancar.

'Dincolo de modificările legislative promovate de MFP pentru creşterea atractivităţii pieţei de capital din România, este de amintit decizia curajoasă a guvernării social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Numai în acest an, dividendele au adus pieţei de capital din România o creştere de 36% în primele 8 luni. De asemenea, titlurile de stat emise de statul român reprezintă o componentă esenţială în formarea şi dezvoltarea altor pieţe pentru finanţarea proiectelor de investiţii, cum ar fi piaţa obligaţiunilor municipale sau a celor emise de companii. În acelaşi timp, ele contribuie la lărgirea şi diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investiţii, fonduri mutuale, societăţi de asigurări, etc.) atât în plan local, cât şi extern. MFP depune eforturi susţinute pentru dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat şi urmărim crearea unei curbe de randament lichidă şi stabilă a titlurilor de stat. Menţionez sprijinul şi eforturile în direcţia creşterii gradului de educaţie financiară, în rândul investitorilor mici, mai puţin sofisticaţi, astfel încât aceştia să poată accesa instrumentele de finanţare oferite de piaţa de capital românească şi aici mă refer la Programul Fidelis, lansat în 2015, care s-a bucurat de un real succes prin cele două emisiuni, prin care au fost lansate titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori şi pe care intenţionam să-l reluam în viitor', a mai precizat şeful MFP.

Potrivit unui comunicat al instituţiei remis joi AGERPRES, Ministerul Finanţelor Publice este promotorul OUG nr. 90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, prin care au fost eliminate barierele în calea pieţei de capital şi s-au creat premisele necesare pentru asigurarea recalificării pieţei de capital româneşti de la categoria de piaţă de frontieră la statutul de piaţă emergentă.

Tot la nivel legislativ, adoptarea Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, promovată de MFP, a avut un impact semnificativ asupra pieţei de capital şi economiei româneşti prin schimbarea arhitecturii pieţei şi a modului de desfăşurare a tranzacţiilor, fiind vizate creşterea competiţiei, a transparenţei, stabilitatea financiară şi funcţionarea ordonată a pieţelor. În plus, recent, Ministerul Finanţelor Publice împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară au demarat strategia naţională pentru piaţa de capital şi a infrastructurii acesteia. Acest proiect se încadrează în programul SRSP de finanţare de către Comisia Europeană, iar asistenţa tehnică va fi acordată de către Banca Mondială. Prin strategia naţională privind piaţa de capital se va stabili un cadru coerent de creştere şi acces la finanţare, prin îmbunătăţiri/modificări legislative care să sprijine planul de înfiinţare a Contrapărţii Centrale locale, precum şi alte măsuri de sprijinire a accesului IMM-urilor la finanţare, participarea mai largă a investitorilor, creşterea încrederii în segmentul pieţei de capital etc.

Ţări în care au fost dezvoltate proiecte similare

Proiecte similare au fost dezvoltate în ţări precum Cehia, Ungaria şi Polonia, spun reprezentanţii MFP. În urma revizuirii anuale din septembrie 2019, FTSE Russell confirmă că România, în prezent piaţă Frontieră, urmează să fie reclasificată ca piaţă secundară emergentă, începând cu septembrie 2020. Reclasificarea urmăreşte îmbunătăţirile pieţei implementate de autorităţile din ţările respective, se arată în comunicatul agenţiei. În luna septembrie a anului trecut, România a fost menţinută de FTSE Russell pe lista de monitorizare a ţărilor pentru o eventuală reclasificare de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară. România a fost adăugată pe această listă de monitorizare în septembrie 2016.

În septembrie 2018, Polonia dobândea statutul de Piaţă Dezvoltată din partea FTSE Russell, devenind prima ţară din Europa Centrală şi de Est inclusă în grupul statelor dezvoltate şi prima din lume care obţine o astfel de promovare în aproape un deceniu, potrivit informaţiilor publicate la acea dată de Financial Times (FT) şi site-ul polandinenglish.info. Bursa de la Varşovia beneficiază în prezent de acelaşi calificativ ca şi celelalte 24 de ţări dezvoltate, printre care SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Australia, Hong Kong şi Singapore. După 27 de ani de statut de Piaţă Emergentă, 37 de companii poloneze au fost incluse în indicele global FTSE Russell, o recunoaştere a solidităţii economiei Poloniei. FTSE este lider mondial de clasificare a indicilor bursieri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel